Paddestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paddestraat
De Paddestraat
De Paddestraat
Geografische informatie
Locatie       Velzeke-Ruddershove
Begin Romeins Plein
Eind Borstekouterstraat
Algemene informatie
Bestrating kasseien
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Paddestraat is een straat in Velzeke, een dorp in de Belgische stad Zottegem. De kasseiweg start op het Romeins Plein te Velzeke en loopt westwaarts door tot de Zwalmbeek op de grens met Roborst (Zwalm), waar de naam verandert in Borstekouterstraat.

De weg is een deel van de Romeinse weg Boulogne-sur-Mer - Velzeke - Keulen en ligt dus op de toeristische route Romeinse weg Bavay-Velzeke. De Paddestraat werd in 1995 als monument beschermd[1].

Langs de straat bevinden zich het beschermde Schaliënhof en het Hof de Moriaan, dat met zijn omgeving beschermd is. In de Paddestraat bevindt zich ook het Provinciaal Archeocentrum Velzeke (AVE).

Wielrennen[bewerken]

In het wielrennen werd de Paddestraat meermaals opgenomen in het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

In 1973 deed de Ronde van Vlaanderen deze kasseiweg voor de eerste maal aan. De editie werd gewonnen door Eric Leman. De doortocht trekt jaarlijkse een enorme volksmassa. Tal van attracties zoals een triomfboog zorgen mee voor de sfeer. Langs de Paddestraat werd een monument opgetrokken waarop de namen worden bijgezet van de winnaars van elke editie van de Ronde van Vlaanderen die over deze straat trok. In 1988 waren er wegenwerken, vandaar de lege plaats op de erelijst op het monument. De lengte van de kasseistrook bedraagt circa 2.400 meter.

Naast de Ronde van Vlaanderen wordt de Paddestraat in soms ook opgenomen in diverse andere wielerwedstrijden, zoals Omloop Het Nieuwsblad, E3 Prijs Vlaanderen en de Driedaagse van De Panne-Koksijde.

Afbeeldingen[bewerken]