Paddestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paddestraat
De Paddestraat
De Paddestraat
Geografische informatie
Locatie       Velzeke-Ruddershove
Begin Romeins Plein
Eind Borstekouterstraat
Algemene informatie
Bestrating kasseien
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Paddestraat is een straat in de Vlaamse Ardennen in Velzeke, een dorp in de Belgische gemeente Zottegem. De kasseiweg start op het Romeins Plein te Velzeke en loopt westwaarts door tot de Zwalmbeek op de grens met Roborst (Zwalm), waar de naam verandert in Borstekouterstraat.

De weg is een deel van de Romeinse weg Boulogne-sur-Mer - Velzeke - Keulen en ligt dus op de toeristische route Romeinse weg Bavay-Velzeke. De Paddestraat werd in 1995 als monument beschermd[1].

Langs de straat bevinden zich het beschermde Schaliënhof en het Hof de Moriaan, dat met zijn omgeving beschermd is. In de Paddestraat bevindt zich ook het Provinciaal Archeocentrum Velzeke (AVE).

De naam Paddestraat is ontleend aan het feit dat de gewone pad, een kikkerachtige, in het voorjaar bij regenachtig weer 's avonds in grote getale de weg oversteekt op weg naar zijn voortplantingswater aan de Molenbeek.

Wielrennen[bewerken]

In het wielrennen werd de Paddestraat meermaals opgenomen in het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

In 1973 deed de Ronde van Vlaanderen deze kasseiweg voor de eerste maal aan. De editie werd gewonnen door Eric Leman. De doortocht trekt jaarlijkse een enorme volksmassa. Langs de Paddestraat werd een monument opgetrokken waarop de namen worden bijgezet van de winnaars van elke editie van de Ronde van Vlaanderen die over de straat trok. In 1988 waren er wegwerkzaamheden, dat jaar vond er geen doortocht plaats. De lengte van de kasseistrook bedraagt circa 2.400 meter.

De Paddestraat wordt soms ook opgenomen in andere wielerwedstrijden, zoals Omloop Het Nieuwsblad, E3 Prijs Vlaanderen en de Driedaagse van De Panne-Koksijde.

Afbeeldingen[bewerken]