Paddy Ashdown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Paddy Ashdown in 1992

Jeremy John Durham Ashdown, Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon, PC (New Delhi, 27 februari 1941), beter bekend als Paddy Ashdown, is een Brits politicus die van 1988 tot 1999 de Liberal Democrats leidde. Hij is voor zijn verdienste een life peer van het Hogerhuis.

Paddy Ashdown werd geboren in India, waar zijn vader voor de Raj werkte. Hij groeide op in Noord-Ierland. Van 1959 tot 1972 diende hij bij de Royal Marines als officier van de Special Boat Service. Hierna vervolgde hij zijn carrière bij the "Foreign Service", hij werkte in de industrie en is zelfs jeugdwerker geweest.

Politieke carrière[bewerken]

In 1983 werd hij gekozen als lid van het Britse Lagerhuis voor het kiesdistrict Yeovil voor de Liberal Party. In het Lagerhuis werd hij de woordvoorder voor de SDP-Liberal Alliance voor Handel en Industrie. Nadat de Liberal Party was gefuseerd met de Social Democratic Party en de Liberal Democrats vormde, werd hij de partijleider van de nieuwe partij. Hij leidde de partij bij twee verkiezingen: die van 1992 en 1997.

Als leider van de Liberal Democrats was hij een belangrijke factor in de samenwerking die er was tussen de Liberal Democrats en de "New" Labour Party. Samen met Tony Blair werkte hij aan een coalitieregering. Na de overwinning van Labour in 1997, werd een gezamenlijke commissie opgericht die hervormingen van het kiesstelsel moest uitwerken. Het plan om tot een coalitieregering te komen werd getorpedeerd door prominente Labour-ministers.

In 1999 legde hij het leiderschap van de Liberal Democrats neer. Hij werd geridderd en nadat hij het Lagerhuis verliet werd hij tot life peer van het Hogerhuis verheven.

Bosnië en Herzegovina[bewerken]

In 2002 werd hij High Representative, een rol die gecreëerd was in de Dayton-akkoorden, hij volgde Wolfgang Petritsch op. Paddy Ashdown stond bekend als een voorvechter van ingrijpen in Bosnië en Herzegovina, ten tijde van de burgeroorlog die daar gevoerd werd.

Externe links[bewerken]