Paesens-Moddergat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paesens-Moddergat
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Paesens-Moddergat Wapen van Paesens-Moddergat
Details Details
Paesens-Moddergat (Friesland (hoofdbetekenis))
Paesens-Moddergat
Paesens

Moddergat

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Dongeradeel
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 510[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland
Peasens-Moddergat, achter de zeedijk (2008)

Paesens-Moddergat (Fries: Peazens-Moddergat) zijn twee dorpen in de Friese gemeente Dongeradeel, die samen één gemeenschap vormen. Paesens telde in 2009 260 inwoners en Moddergat 250.[1] Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Paesens deel uit van de voormalige gemeente Oostdongeradeel. Moddergat lag in Westdongeradeel.

Geschiedenis[bewerken]

Paesens en Moddergat liggen in het noorden van Dongeradeel aan de Waddenzee en zijn vanouds vissersdorpen met een rijke geschiedenis.

Het dorp bezat in de 19e eeuw een grote vissersvloot. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich de naar het dubbeldorp genoemde ramp: tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen om. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht. Ook tegenwoordig is in de dorpen de visserij een belangrijke bron van inkomsten. De schepen zijn nu gelegen in de haven van Lauwersoog.

Radio[bewerken]

Radiomaker Wim Bloemendaal presenteerde tot en met 31 mei 2006 op de Nederlandse radio zijn programma de gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat, met muziek uit alle wereldstreken. Hij had de naam gekozen vanwege het weidse uitzicht vanaf de dijk.

Geboren[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]