Pagediep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pagediep
Lengte ca 7 km
Bron Pagedal
Monding Mussel-Aa bij Onstwedde
Stroomt door Broeklanden
Het Pagediep nabij Onstwedde
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Pagediep (Westerwolds: Pòggedaip of Pòggendaip) is een gekanaliseerde beek in de Oost-Groningse gemeente Stadskanaal, die stroomt van het Pagedal ten noordoosten van de plaats Stadskanaal naar Onstwedde.

Het Pagediep is een afwateringsbeek, die haar water via de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa afvoert naar de Dollard. De beek loopt van het Pagedal in Stadskanaal door de Broeklanden langs de buurtschappen Ter Maarsch en Veenhuizen naar Onstwedde, waar ze even ten zuidoosten van deze plaats uitmondt in de Mussel-Aa.

Het Pagediep op een stafkaart (1850-1864)

Waterschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 1923 werd het plan opgevat om een 684 ha groot waterschap met de naam Pagadiep op te richten om een deel van de beek geschikt te maken voor scheepvaart.[1] Het zou het gedeelte betreffen dat aansloot op de kanalen van Westerwolde en Pekel A. De kosten bleken echter zo hoog te zijn, dat men in 1931 besloot het schap niet op te richten.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De verklaring dat de naam Kikkerdiep (pògge = kikker) zou betekenen,[2] kan worden verklaard als volksetymologie. Volgens Moritz Schönfeld verwijst de naam eerder naar boerenpaard dat als leenwoord ([equus] paganus) werd overgenomen uit het Latijn. De naam verwijst dan naar de drinkplaats voor paarden.[3]

Zie de categorie Pagediep van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.