Pakhuis de Zwijger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pakhuis de Zwijger voor de verbouwing; 2006. Foto: bma.amsterdam.
Pakhuis de Zwijger met de doorbraak van de weg naar de Jan Schaeferbrug.

Pakhuis de Zwijger is een voormalig koelpakhuis aan de Piet Heinkade in het Oostelijk Havengebied te Amsterdam. Tegenwoordig is het een bedrijfsverzamelgebouw voor culturele instellingen zoals stadsomroep Salto, Waag Society, en een gelijknamige organisatie die lezingen en debatten in het pand organiseert.

Geschiedenis[bewerken]

De Zwijger werd gebouwd in 1933/'34 voor de opslag van bederfelijke waar en was indertijd een van de modernste pakhuizen van zijn tijd. Het is gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Architecten waren J. de Bie Leuveling Tjeenk en K. Bakker.

Nadat het zijn oorspronkelijke functie had verloren stond het enige tijd leeg en sloop dreigde. De in 2001 geopende Jan Schaeferbrug over de IJhaven werd dwars door het gebouw heen gepland. Uiteindelijk bleek het mogelijk om de brug te bouwen met behoud van het monumentale pakhuis. Aansluitend werd het gerestaureerd door Stadsherstel Amsterdam.

In september 2006 werd het gebouw weer in gebruik genomen na een hergebruik/revitalisatieproject door André van Stigt.

Pakhuis de Zwijger maakt evenals Pakhuis Amsterdam en Pakhuis Wilhelmina deel uit van het renovatieproject aan de Zuidelijke IJoevers. De voormalige pakhuizen in het havengebied aan de Oostelijke Handelskade moesten plaatsmaken voor hoogbouw met kantoren en woningen. De namen van de nieuwbouw herinneren aan de pakhuizen die het oorspronkelijk waren. Sommige pakhuizen zijn gerenoveerd, zoals in het geval van Pakhuis de Zwijger, Pakhuis Afrika, Pakhuis Azië (dat nu Pakhuis Amsterdam heet) en het Wilhelmina Pakhuis. Pakhuis Europa, Amerika en Pakhuis Australië hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]