Naar inhoud springen

Pakistan Tehreek-e-Insaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pakistan Tehreek-e-Insaf
پاکستان تحريکِ انصاف
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Pakistan Tehreek-e-Insaf
Personen
Partijvoorzitter Imran Khan
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Pakistan Pakistan
Hoofdkantoor Islamabad
Ideologie Populisme
Islamitisch Socialisme
Islamitische Democratie
Sociaaldemocratie
Kleuren Groen en rood
Afkorting PTI
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) (Urdu: پاکستان تحريکِ انصاف (پ‌‍ت‌‍ا), "Pakistaanse Beweging voor Rechtvaardigheid") is een centristische Pakistaanse politieke partij en de huidige regerende partij van Pakistan. PTI is een belangrijke politieke partij naast de PML-N en PPP. Met meer dan 10 miljoen leden, is het de grootste partij van Pakistan en een van de grootste politieke partijen ter wereld.

Direct na de oprichting in 1996 had de partij beperkt succes. Imran Khan won slechts één zetel in de Pakistaanse algemene verkiezingen van 2002. De partij boycotte de verkiezingen van 2008 en uitte beschuldigingen over frauduleuze procedures. In 2013 ontpopte het zich als een grote partij met meer dan 7,5 miljoen stemmen, waarmee het de tweede werd in het aantal stemmen en de derde in het aantal behaalde zetels. PTI mobiliseerde mensen in rally's over publieke problemen over verschillende kwesties en boekte aanzienlijke winst bij de volgende verkiezingen. In 2018 kreeg het 16,9 miljoen stemmen en werd het de grootste van alle politieke partijen in Pakistan tot dan toe. Het vormde de regering van Pakistan in coalitie met 5 andere partijen, voor het eerst met Imran Khan als premier. Vanaf 2020 is de partij op nationaal niveau in de regering en regeert de provincies Khyber-Pakhtunkhwa en Punjab. Het maakt ook deel uit van de coalitieregering in Baloetsjistan en treedt op als de grootste oppositiepartij in Sindh.

Officieel streeft de partij ernaar een islamitische verzorgingsstaat te creëren en religieuze discriminatie in Pakistan te ontmantelen. De partij noemt zichzelf een anti-status-quo-beweging die pleit voor een egalitaire islamitische democratie. Het beweert de enige niet-dynastieke partij te zijn in de reguliere Pakistaanse politiek. De partij is bekritiseerd door haar politieke tegenstanders en analisten omdat zij verschillende economische en politieke kwesties en de verzwakkende economie niet heeft aangepakt. De partij kreeg ook te maken met verzet vanwege het harde optreden tegen de oppositie en de pogingen om de mediakanalen en de vrijheid van meningsuiting te beteugelen.