Palácio da Pena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Paleis van Pena (Portugees: Palácio Nacional da Pena) staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte, boven de Portugese stad Sintra. Het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. In het gebouw worden verschillende bouwstijlen gecombineerd, zoals de Moorse, de Manuelstijl, neoromaansestijl, de neorenaissance en de neogotiek. Deze sprookjesachtige combinatie is een duidelijke uiting van de romantische stroming uit de 19e eeuw en het Portugese antwoord op Slot Neuschwanstein.


Palácio da Pena
Het Palácio da Pena
Het Palácio da Pena
Locatie Sintra, Vlag van Portugal Portugal
Coördinaten 38° 47′ NB, 9° 23′ WL
Oorspr. functie Zomerpaleis
Huidig gebruik Museum
Start bouw 1836
Bouw gereed 1852
Bouwstijl Eclecticisme
Architect Wilhelm Ludwig von Eschwege
Eigenaar Ferdinand II van Portugal
Detailkaart
Palácio da Pena
Palácio da Pena
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het paleis werd gebouwd in opdracht van Ferdinand II van Portugal, de echtgenoot van koningin Maria II van Portugal. Het werd gebouwd op de resten van een Hiëronymietenklooster, naar een ontwerp van Wilhelm Ludwig von Eschwege. In 1910 vonde de Oktoberrevolutie plaats en werd Portugal een republiek. De laatst koningin, Marie Amélie van Orléans bleef tot de Eerste Wereldoorlog in het paleis wonen waarna ze naar Frankrijk vertrok. Sindsdien is het paleis een museum en is er aan het interieur weinig veranderd. Het paleis staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met een aantal andere paleizen in de omgeving.

Het paleis is beschilderd in blauw, roze en geel en op veel plaatsen zijn de muren betegeld met Azulejos. Het gebouw heeft torens, kantelen, gouden koepels en waterspuwers. Het interieur ademt een exotische en decadente sfeer uit. De kloostergang van het vroegere klooster is in het gebouw opgenomen. De balzaal heeft Duitse glas in loodramen en twee levensgrote fakkeldragers met tulband. Verder zijn de Arabische kamer, de groene slaapkamer in de donjon, de kapel en de Tritonpoort opvallende onderdelen van het gebouw. Het paleis kijkt uit op een standbeeld van een middeleeuwse ridder. In de sokkel is het wapen van de architect gegraveerd. Het paleis staat niet ver van het veel oudere Castelo dos Mouros. Rondom het gebouw ligt het Parque de Pena.