Palacio de los Capitanes Generales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binnenplaats Palacio de los Capitanes Generales
Salon de los Espejos

Het Palacio de los Capitanes Generales is een monumentaal gebouw in de Cubaanse hoofdstad Havana, gelegen aan de Plaza de Armas.

Het gebouw werd opgericht waar ooit een oude parochiekerk stond. In 1776, het jaar dat de Verenigde Staten werden opgericht, begon men hier het bouwen aan wat oorspronkelijk de woning van de Spaanse Gouverneur Fondesviela was. Het gebouw hield die functie tot in 1898, toen aan het einde van de Spaans-Amerikaanse Oorlog de Spaanse vloot door de Amerikanen werd verslagen en met het Teller Amendement aan de Spaanse invloed in de Caraïbische regio voorgoed een einde kwam.

Tussen 1898 en de Cubaanse onafhankelijkheid in 1902 werd het gebouw de zetel van de Amerikaanse militaire gouverneurs en in 1902 van de eerste Cubaanse regering. In 1920 veranderde het weer van functie en werd het stadhuis van Havana toen de president naar het nieuwe presidentiële paleis verhuisde, het huidige Museo de la Revolución.

Sinds 1967 is het gebouw een museum, het Museo de la Ciudad. Dit museum herbergt een schat aan koloniale voorwerpen, profaan en religieus, waaronder een witmarmeren standbeeld van Christoffel Columbus op de binnenplaats en een verzameling eeuwenoude koetsen.

Opmerkelijk is de bestrating voor de hoofdingang van het museum aan de kant van de Plaza de Armas, die volledig is uitgevoerd in blokken tropisch hardhout.