Palads

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palads
Palads
Opening 18 oktober 1912 (oorspronkelijk gebouw),
25 januari 1918 (huidig gebouw)
Adres Axeltorv 9, Kopenhagen
Aantal zalen 17 zalen
Totale capaciteit 2000+ stoelen
Ontworpen door Andreas Clemmensen en Johan Nielsen
Onderdeel van Nordisk Film
Website
Portaal  Portaalicoon   Film

Palads (Deens voor "paleis"), ook wel Palads Teatret genoemd, is een bioscoop in het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het gebouw met de kenmerkende felgekleurde "zuurstok"-gevel, toren en verguld beeldhouwwerk staat aan het plein Axeltorv, langs de spoorlijn Boulevardbanen die van het centraal station naar Station Østerport loopt.

Palads was, met 3000 zitplaatsen en een orkestbak met plaats voor 30 man, bij de opening in 1912 de grootste bioscoop van Europa.[1]

Anno 2012 heeft Palads 17 verschillende zalen, waarvan de kleinste zaal 50 zitplaatsen heeft en de grootste zaal plaats biedt aan 690 bezoekers. Alle films worden digitaal vertoond, waaronder het Digital 3D-formaat voor 3D-films.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1863-1864 werd een nieuw treinstation gebouwd ter vervanging van het oorspronkelijke station van Kopenhagen. Toen het derde en huidige stationsgebouw in 1911 in gebruik genomen werd, bleef het oude stationsgebouw leegstaan en werd in de winter van 1911-1912 gebruikt voor daklozenopvang. De daaropvolgende zomer werd het gebouw verkocht aan een ondernemer die het op 18 oktober 1912 opende als bioscoop.

Na vier jaar, in 1916, moest het gebouw plaatsmaken voor de nieuwe spoorlijn Boulevardbanen. Ter vervanging werd vlakbij een nieuw gebouw in neobarokstijl neergezet, ontworpen door de architecten Andreas Clemmensen en Johan Nielsen. De beeldhouwer Kai Nielsen maakte de sculptuur Ursus med tyren die boven op de gevel werd geplaatst. Pas in 1949 werd het beeldhouwwerk verguld.

Het gebouw werd op 25 januari 1918 in gebruik genomen. Aanvankelijk werden alleen stomme films vertoond, onder begeleiding van een orkest. Op 11 oktober 1923 werd de eerste geluidsfilm vertoond, en op 4 maart 1929 was de première van de eerste Deens gesproken film. De bioscoop werd in 1929 verkocht aan Nordisk Film, dat tot de Eerste Wereldoorlog een van de grootste filmproducenten ter wereld was. Nordisk Film is nog steeds de eigenaar.

In 1955 onderging de bioscoop een grootschalige verbouwing waarbij onder meer een CinemaScope-scherm werd aangebracht. Wegens teruglopende bezoekersaantallen werd in de jaren 1970 besloten de bioscoop te verbouwen tot multiplex. De grote zaal met 1519 zitplaatsen werd in 1978 omgebouwd tot zes kleinere zalen. Daarnaast werden nog eens zes zalen aangebouwd. In 1979 werden vijf extra zalen in de kelder geopend, plus een zesde zaal in de voormalige bistro.

In 1989 werd de gevel van Palads door de Deense kunstschilder Poul Gernes in felle kleuren geschilderd. Tegelijkertijd werd het onderste deel van de marmeren vestibuletrap afgebroken om plaats te maken voor kaartverkoop. De foyer werd in 2010 gemoderniseerd. Hierbij werd onder meer een nieuwe trap aangebracht, met kaartverkoop aan weerszijden, en een 140 m² grote snoepwinkel. Begin 2012 begon de bioscoop in alle zalen de films digitaal te vertonen.[2]

Zie de categorie Palads Teatret van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.