Palavela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Palavera
Palavela
Plaats Turijn, Piëmont Vlag van Italië Italië
Capaciteit 8.294-9.038
Geopend 1961
Architect(en) Annibale en Giorgio Rigotti (1961) Gae Aulenti (2004)
Bespelers Auxilium Pallacanestro Torino (2018-2019)
Gerenoveerd 2004/2018
Vroegere namen Palazzo delle Mostre
Palazzo a Vela
Afbeeldingen
IJsbaan tijdens de Olympische Winterspelen 2006
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Palavela is een multifunctionele accommodatie in Turijn die gebruikt wordt voor congressen, handelsbeurzen, sportevenementen en vergaderingen. Het Palavela ligt in het zuiden van Turijn, aan een belangrijke uitvalsweg (Corso Unitá d'Italia) op de westoever van de rivier de Po.

De accommodatie werd gebouwd voor de Expo Italië 1961 die de 100-jarige verjaardag van de eenwording van Italië vierde. De expo werd gebouwd in Turijn omdat het in 1861 de hoofdstad van het Koninkrijk Italië werd. Bij opening werd het gebouw Palazzo delle Mostre genoemd. Dit werd later Palazzo a Vela, het varende paleis, omdat het dak leek op een opbollend zeil. Vela is Italiaans voor zeil.

Olympische Spelen[bewerken | brontekst bewerken]

Na een renovatie van het Palavela diende het als locatie voor het kunstschaatsen en shorttrack tijdens de Olympische Winterspelen 2006. Bij de renovatie werden de drie enorme glasgevels verwijderd. Het kenmerkende dak van voorgespannen beton, een constructief ontwerp van Franco Levi, bleef behouden. Het vormt van boven een zeshoek en is opgebouwd uit betonschalen die op drie steunpunten rusten. Het dak overkoepelt een cirkel van 130 meter doorsnede en maximaal 23 meter hoogte. De nieuwbouw is als het ware een doos die onder het oude dak is geschoven. Het Olympisch stadion bood plaats aan 6.908 toeschouwers op de tribunes aan de zuidzijde, en 1.336 atleten en de media aan de noordzijde, samen goed voor 8.244 zitplaatsen.

Basketbalstadion[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werd FIAT de nieuwe hoofdsponsor van basketbalploeg Auxilium Pallacanestro Torino, die uitkwam in de Italiaanse Serie A en in 2018 Italiaans bekerwinnaar werd. De tot FIAT Torino omgedoopte club wilde graag spelen in een groter stadion dan PalaRuffini, dat 4500 zitplaatsen heeft. Palavela werd daarom aangepast tot basketbalstadion. De club verhuisde voor het begin van het seizoen 2018/2019, had een contract om vijf jaar in het stadion te spelen, maar werd in juni 2019 failliet verklaard en opgeheven. De geldproblemen kwamen aan het licht bij een poging om de club te verkopen aan Leonis. Acht personen werden in 2020 aangehouden op verdenking van verduistering van € 537.000, belastingontduiking ter waarde van € 1,451 miljoen en banden met de maffia.[1]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Palazzo a Vela van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.