Paleizencomplex Oranienbaum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Paleizencomplex Oraniembaum
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Historisch centrum van Sint-Petersburg en bijbehorende groepen van monumenten
Paleis Oranienbaum
Paleis Oranienbaum
Land Vlag van Rusland Rusland
Coördinaten 59° 55′ NB, 29° 45′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 540
Inschrijving 1990 (14e sessie)
Kaart
Paleizencomplex Oranienbaum
Paleizencomplex Oranienbaum
Kaart
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het paleizencomplex Oranienbaum (Russisch: Ораниенба́ум) was één van de residenties van de Russische tsarenfamilie. Het is gelegen in Lomonosov (vroeger ook Oranienbaum geheten), een stad aan de Finse Golf ten westen van Sint-Petersburg. Het paleizencomplex is samen met de stad Lomonosov toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis[bewerken]

Chinese paleis

Het land waarop Oranienbaum ligt, werd in 1707 door Peter de Grote aan zijn rechterhand Aleksandr Mensjikov gegeven. In opdracht van Mensjikov bouwden de architecten Giovanni Mario Fontana en Gottfried Schädel van 1710 tot 1727 aan een paleis te Oranienbaum. Mensjikov werd kort na de dood van Peter de Grote verbannen uit Rusland en het paleis werd de zomerresidentie van grootvorst Peter Fjodorovitsj, de erfgenaam van tsarina Elisabeth en de latere tsaar Peter III. De laatste tien jaar van Elisabeths regering nam haar favoriete architect, de Italiaan Bartolomeo Rastrelli, het paleis onder handen.

Oranienbaum is een van de weinige paleizen in de buurt van Sint-Petersburg, die niet in handen is gevallen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.