Palenque de San Basilio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palenque de San Basilio
Plaats in Colombia Vlag van Colombia
Palenque de San Basilio (Colombia (hoofdbetekenis))
Palenque de San Basilio
Situering
Departement Bolívar
Coördinaten 10° 6′ NB, 75° 12′ WL
Algemeen
Inwoners 3500
Portaal  Portaalicoon   Colombia

Palenque de San Basilio is een dorp bij de Montes de María, nabij Cartagena in Colombia.

Het was een van de vele ommuurde gemeenschappen (palenque) die door ontsnapte slaven zijn gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw. Palenque de San Basilio werd in 1713 het eerste vrije dorp in Amerika toen de Spaanse koning de belegering van het ommuurde bergdorp opgaf. Palenque de San Basilio is de laatst overgebleven palenque en ontwikkelde een unieke culturele traditie.

Benkos Bioho

Benkos Bioho, een voormalig Afrikaanse koning, stichtte het dorp van de Marrons in de zestiende eeuw. Hij ontsnapte met tien anderen uit Cartagena en stichtte het legendarische dorp van de Cimarróns. In 1619 werd Benkos Bioho opgehangen. Benkos Bioho is een voorouder van de Afro-Colombiaanse zanger Paulino Salgado Valdez.

De culturele traditie staat sinds vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid en bevat sociale, medische en religieuze gebruiken en muzikale en orale tradities. Veel van deze tradities hebben Afrikaanse wortels. De sociale organisatie is gebaseerd op familienetwerken en leeftijdsgroepen (ma kuagro). Het lidmaatschap bevat rechten en plichten tegenover andere groepsleden. Het dagelijkse werk en speciale evenementen worden door alle kuagro-leden opgepakt.

Muzikale expressies zoals de Bullernege sentado', de Son palenquero of Son de negro worden opgevoerd tijdens festivals en huwelijken.

De pelenquero-taal staat centraal in de cultuur, dit is naast het Papiaments de enige Creoolse taal in Latijns-Amerika met een Spaanse basis en grammaticale karakteristieken uit andere Bantutalen.

Beeld van Benkos Bioho op het plein in Palenque de San Basilio