Brouwerij Palm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Palm Belgian Craft Brewers)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palm Belgian Craft Brewers
De brouwerij in Steenhuffel
Algemene informatie
Locatie Steenhuffel
Oprichting 1747
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Oud Palm-dienblad

Brouwerij Palm is een Belgische brouwerij uit Steenhuffel, een deelgemeente van Londerzeel. De brouwerij is vooral bekend van het gelijknamige bier Palm. In 1998 nam het Brouwerij Rodenbach over en werd omgedoopt tot Palm Breweries. In mei 2016 kocht het Nederlandse Bavaria Brouwerij de firma, de firmanaam veranderde in Palm Belgian Craft Brewers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Palm begint in 1597 met de akte van verkoop van een hofstee. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermelden: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen.

Pas in 1747 starten de eerste 'officiële' tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling onder het ancien régime geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen 'De Oude Croon', 'Het Hoefijzer' en 'De Drij Coninghen'. Tevens worden twee brouwerijen 'De Hoorn' en 'De Valck' vermeld. Brouwerij De Hoorn, eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker, zal ten slotte in 1929 uitgroeien tot de speciaalbierbrouwerij Palm.

In 1908 trouwt Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy zal nieuwe impulsen geven aan de bierproductie. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit geeft aan de eigenheid van zijn streekbier, boven de eventuele groeikansen van pilsbier.

In de Eerste Wereldoorlog wordt de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwt ze opnieuw op en maakt ze groter. Hij gelooft dat hij met zijn bier van hoge gisting ook buiten de dorpsgrenzen succes kan boeken. In 1929 geeft hij 'het bier van Steenhuffel' de merknaam: 'Speciale Palm', Speciale verwijzend naar de bierstijl 'Special Belge' en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils.

In Steenhuffel staat tegenwoordig een moderne brouwfabriek waarmee de groeiende markt voor speciaalbieren kan worden bediend.

In 1974 kwam Jan Toye, neef van Fred Van Roy, aan de leiding van het bedrijf. In 1975 wijzigde de naam van Brouwerij De Hoorn in Brouwerij Palm.

Sinds 1998 is brouwerij Palm ook eigenaar van brouwerij Rodenbach en sinds 2001 van Brouwerij De Gouden Boom.

In augustus 2014 werd een nieuwe kleine brouwinstallatie geïnstalleerd waar experimentele brouwsels van 1000 liter kunnen gebrouwen worden. De brouwerij is vernoemd naar de vroegere dorpsbrouwerij in Steenhuffel.[1] In diezelfde maand maakte de brouwerij in Steenhuffel bekend dat ze voortaan als Palm Belgian Craft Brewers (afgekort PALM nv-sa) door het leven gaat.[2]

Palm had in 2015 een totale productiecapaciteit van 1 miljoen hectoliter en behaalde dat jaar een omzet van 53 miljoen euro. In dat jaar realiseerde het voor het eerst sinds vele jaren weer een bescheiden winst van 475.000 euro.[3] Door de opkomst van zware specialbieren is het aandeel van de Palm-bieren gedaald van 80% van de productie in 2006 naar minder dan 50 procent in 2016.[3]

Op 9 mei 2016 kocht de Nederlandse brouwerij Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf voor een bedrag van 78,8 miljoen euro.[4][5] Bavaria kocht in eerste instantie 60% van de aandelen en breidde dit uit naar 100% in 2021.[6] Na de overname kreeg Palm toegang tot het internationale netwerk van Bavaria, dat met verschillende merken in 120 landen actief is. Palm blijft een Belgische directie behouden, wel zullen Jan-Reinier Swinkels en Frank Swinkels van Bavaria in de raad van toezicht zitting nemen.[6]

De brouwerij was tot 2016 lid van de Belgian Family Brewers.

Lijst van bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Een flesje Palm

Gebrouwen in Steenhuffel door Brouwerij Palm:

 • Palm (5,2%)
  • Dobbel Palm (5,7%)
  • Palm Royale (7,5%)
  • Palm Hop Select (6%)
  • Palm 0.0
 • Steendonck (5%)
 • Bock Pils (5,2%)
 • St. Pierre

Gebrouwen in Steenhuffel door Brouwerij De Hoorn:

Gebrouwen in Brugge:

Gebrouwen in Roeselare: zie Rodenbach

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Geproduceerd in opdracht:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]