Palm Jumeirah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palm Jumeirah in aanbouw
Villa's op de palmbladeren van Palm Jumeirah
Een schaalmodel van Palm Jumeirah

Palm Jumeirah is een kunstmatige archipel die voor de kust van Dubai in het zuiden van Jumeirah Beach en vlak bij Dubai Marina door enorme baggerwerken werd aangelegd. Het is het eerste van de drie Palmeilanden, ontworpen en aangelegd door Nakheel, een projectontwikkelaar in handen van de overheid van Dubai.

Het eiland is gebouwd in de vorm van een palmboom met een stam en zestien takken. Het heeft een grootte van 5 bij 5 kilometer maar door zijn vorm heeft een kustlijn van 72 km. Verder wordt het omringd door een cirkelvormige golfbreker.

De bladeren van de Palm Jumeirah zijn zogenoemde 'gated communities'. De eerste woningen werden in 2006 opgeleverd. De buitenring met de golfbreker is de bestemming voor onder meer de hotels, waarvan er in 2009 28 geopend waren. Het bekendste hotel op deze ring is het centraal gelegen Atlantis The Palm. Er waren plannen om een Trump Tower te bouwen op de Palm maar vanwege de financiële crisis werden deze plannen uitgesteld.

Het is mogelijk om zonder boot op de golfbreker te komen. Dit kan via een tunnel voor autoverkeer die begint aan het einde van de stam van de palmboom.

De Palm Jumeirah heeft een monorailsysteem. Er waren plannen om de monorail aan te sluiten op de metro van Dubai maar vanwege geldgebrek werd dit project uitgesteld. De monorail is aangelegd op de stam van de palmboom en loopt via bruggen naar het beginstation op het vasteland (met een grote parkeergarage voor bezoekers) en het eindstation op de golfbreker (naast het Atlantis Hotel en het Waterpark). Het beginstation van de monorail is slechts met de taxi of de tram bereikbaar en een retourtje naar de Palm kost 30 dirham, ongeveer 7 euro. De monorail heeft vier haltes, maar één halte is midden 2018 nog niet in gebruik genomen.

Tijdens de bouw was de Palm Jumeirah een schiereiland om al het bouwverkeer voldoende doorgang te kunnen bieden. Nadat de grootste bouwactiviteiten klaar waren, werd een brug gebouwd waardoor Palm Jumeirah een eiland werd.

Op 21 november 2008 werd Palm Jumeirah samen met het Atlantis Hotel feestelijk geopend. Kylie Minogue gaf tijdens de opening een concert.

Trivia[bewerken]

  • Op 26 november 2008 heeft het cruiseschip Queen Elizabeth 2 aangelegd aan een speciale pier aan de palm. Het schip is daar, na een grondige verbouwing, in gebruik genomen als hotel.
  • 24 september 2008 heeft het Atlantis The Palm zijn deuren geopend.
  • Het waterpark bij het Atlantis hotel (AquaVentures) is frequent in het lokale nieuws omdat het in het bezit is van Sammy, een walvishaai.
  • Bekende bewoners zijn onder anderen de ouders van Victoria Beckham, familie De Hoogh, familie Welling en enkele Bollywood-sterren.
  • Het eiland herbergt ruim 2000 appartementen en ongeveer 1500 villa's.
  • Op 31 augustus 2013 kreeg de bekende journalist David Frost een hartaanval aan boord van het cruiseschip Queen Elizabeth. Hij overleed in Palm Jumeirah.