Paltskapel (Aken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Exterieur

De Paltskapel is het oudste deel van de Dom van Aken en werd gebouwd in 796. Met de Paltskapel wilde keizer Karel de Grote opnieuw Romeinse elementen in Aken introduceren. De hernieuwde belangstelling voor deze kunst kan verklaard worden uit het feit dat de levensomstandigheden voor de mensen in de 8ste en 9de eeuw verbeterden.

Toen het Christendom een officiële godsdienst werd, ging men op zoek naar gebouwen waarin men deze godsdienst kon uitoefenen. De basilieken waren hier uitstekend geschikt voor. Ze waren multifunctioneel, een grote, ruime, lange zaal die geen associaties had met andere godsdiensten. Het was ook een makkelijke bouw, makkelijk aan te passen en zelf te bouwen. De keuze voor de basiliek was dan ook een functionele keuze en geen liturgische. Soms werd echter gekozen voor een afwijkende vorm, zoals de centraalbouw, waarvan de Paltskapel een voorbeeld is. De centraalbouw (waarbij de doorsnee aan alle zijden even groot is, afgezien van een eventuele apsis of kapellen, en de plattegrond bijvoorbeeld rond of achthoekig) gaat terug op de traditie van het mausoleum en baptisterium.

Bouw[bewerken]

De kapel bestaat uit zestien zijden en heeft een hoog achthoekig centraal gewelf. Dit gewelf is typisch voor Byzantijnse paleiskerken. De hoogte ervan, ongeveer 31 meter, is ook typisch voor Romaanse paleiskerken. De Byzantijnse bouwstijl werd echter niet volledig overgenomen. De ontwerper, Odo van Metz, nam geen Byzantijnse technieken over om de constructie lichter te maken. Een voorbeeld van zo’n techniek waren dunne bakstenen. De kapel is een zogenaamde octogoon met aan de westzijde traptorens en een hoger middenpartij, aan de oostzijde een laatgotisch koor(bouw van 1355-1414). De bouw van deze kapel is geïnspireerd op de laat-Romeinse Basiliek van San Vitale in Ravenna. De overeenkomsten met de San Vitale zijn terug te vinden in de achthoekige centraalbouw, de omgang met galerij, de overwelfde centrale ruimte, in de mozaïeken en in de uitgebouwde koor/kapelruinte. Karel de Grote,de opdrachtgever van dit technisch prestigieuze bouwwerk kende Ravenna en liet Romeinse bouwelementen in zijn paleiscomplex verwerken. Karel de Grote zag Aken als een tweede Rome.

Het is een van de vroegste met steen overwelfde gebouwen van behoorlijke afmetingen in Noord-Europa.

Materiaal[bewerken]

Om wel aan het gepaste materiaal te raken werden oude Romeinse ruïnes afgebroken. Meer kostbaar materiaal, zoals marmeren zuilen, werd rechtstreeks uit Italië en Ravenna overgebracht. Karel de Grote voerde ook Romeinse beelden in om de kapel mee te decoreren. Verder werd ook Italiaans mozaïekwerk en marmer gebruikt. Dit hergebruik wordt spoliatie genoemd.

Kroningsplaats[bewerken]

Na zijn dood werd Karel de Grote begraven in de Paltskapel. Vanaf 936 wordt de Paltskapel de kroningsplaats van de Duitse koningen, dit gedurende zeshonderd jaar. Karel de Grote blijft niet de enige persoon die begraven werd in de kapel. In 1002 wordt keizer Otto III bijgezet. Tijdens de gotische tijd komen om de zeven jaar ook pelgrims op bedevaart naar de kapel.