Pama-Nyungaanse talen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Australische talen. Het Pama-Nyungaanse taalgebied is geel

De Pama-Nyungaanse talen vormen de grootste subgroep binnen de Australische talen. Van al deze talen zijn er in totaal 228 geïdentificeerd, waarna er 160 in deze familie zijn ondergebracht. Vermoedelijk is de Pama-Nyungaanse taalfamilie veel groter, maar het verzamelen van meer gegevens over de Australische talen is lastig omdat veel van deze talen zijn uitgestorven. Van de Pama-Nyungaanse talen die nog gesproken worden en al dan niet zijn geïdentificeerd, wordt veruit het grootste deel met uitsterven bedreigd. De meest pessimistische verwachting is dat hooguit 2 of 3 van deze talen aan het eind van de 21e eeuw nog gesproken zullen worden.

De naam "Pama-Nyungaans" is afgeleid van twee woorden voor "man" in deze talen, pama en nyunga. De Pama-Nyungaanse taalfamilie is geïdentificeerd door de Amerikaanse taalkundige Kenneth Hale, die zich realiseerde dat van de verschillende inheemse Australische taalfamilies dit de meest dominante was, met de grootste geografische spreiding en de meeste sprekers. De andere taalfamilies werden vooral langs de noordkust gesproken.

Classificering[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens taalkundige Nicholas Evans is het Garawa het nauwst verwant aan de Pama-Nyungaanse talen, gevolgd door de kleine familie van Tankische talen. Ook heeft Evans een verwantschap voorgesteld met de Gunwinyguan-talen, waardoor de hypothetische grotere familie van Macro-Pama-Nyungaanse talen ontstaat.