Panasonic Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Panasonic Corporation
Panasonic Corporation
Het hoofdkantoor in Kadoma
Het hoofdkantoor in Kadoma
Beurs NYSE: PC, TSE: 6752
Oprichting maart 1918
Sleutelfiguren Konosuke Matsushita (oprichter)
Kunio Nakamura (bestuursvoorzitter)
Masayuki Matsushita (vicevoorzitter)
Fumio Ohtsubo (president)
Hoofdkantoor Kadoma (Osaka), Japan
Producten Merken
Panasonic, National, JVC
Producten
consumentenelektronica, dvd, blu-raydisk, lcd, digitale fotografie, audio
Omzet ¥ 8713,6 miljard (2005)
$ 81,4 miljard (2005)
Winst ¥ 58,48 miljard (2005)
$ 547,0 miljoen (2005)
Website Panasonic Global
Portaal  Portaalicoon   Economie

Panasonic Corporation (Japans: パナソニック株式会社 ; transliteratie: Panasonikku Kabushiki-gaisha), tot 2008 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., is een Japans elektronicaconglomeraat en tevens 's werelds grootste producent van elektronica. Het bedrijf is over de hele wereld voornamelijk bekend om het hoofdmerk Panasonic. Het bedrijf is gevestigd te Kadoma, Osaka in Japan.

Sinds 1 oktober 2008 draagt het bedrijf de naam Panasonic Corporation en zal het de merknaam National omzetten in haar wereldwijde merk Panasonic.

Bedrijfsoverzicht[bewerken]

Het bedrijf is opgericht in 1918 door Konosuke Matsushita. De allereerste producten van het bedrijf waren lampen, die verkocht werden onder de handelsnaam National. Sindsdien is het bedrijf Japans grootste en 's werelds grootste elektronicaproducent geworden en strijdt het bedrijf in een markt waarin Philips, Sony, en Thomson ook uitermate sterk zijn. Naast de elektronica is Matsushita ook actief in de vastgoed en andere nevenactiviteiten. In het Japans betekent de naam Matsushita "onder de pijnboom". Matsushita is in de mediawereld bekend door het voormalige bezit van Universal Studios. Via Panasonic en JVC is het concern vertegenwoordigd in de Blu-ray Association, dat pleit voor het gebruik van de Blu-raydisk als opvolger van de dvd.

Merken[bewerken]

De belangrijkste handelsnamen van de Panasonic Corporation zijn:

Het conglomeraat heeft tevens een controlerend belang in het Japanse JVC (Japan Victor Company of Victor Company of Japan). Dit belang kocht het bedrijf in 1953.

Financiële informatie[bewerken]

In boekjaar 2005 (dat eindigt op 31 maart 2005) heeft het bedrijf een omzet van $ 81,4 miljard (¥ 8713,636 miljard) gedraaid en een operationele winst van $ 2,9 miljard (¥ 308,494 miljard). De nettowinst bedroeg $ 547 miljoen (¥ 58,481 miljard). Dit jaar was een goed jaar voor het concern, aangezien de omzet met 16% steeg en de winst met 58%, in een markt die veel last heeft van prijsdalingen en hevige concurrentie.

Grootaandeelhouders[bewerken]

Grootaandeelhouders Percentage
Dodge & Cox 2,92%
Brandes Investment Partners 1,15%
Fisher Investments 0,5%
Delaware Investment Advisers 0,38%
NWQ Investment Management Co. 0,21%

Externe links[bewerken]