Pancratiuskerk (Godlinze)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pancratiuskerk
Romanogotische kerk van Godlinze.jpg
Plaats Godlinze
Exterieur GEDEELTE VAN DE ZUIDGEVEL - Godlinze - 20261955 - RCE.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De romanogotische Pancratiuskerk van Godlinze in de Groningse gemeente Delfzijl is gebouwd in de 13e eeuw. De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Geschiedenis[bewerken]

De bouw vond allereerst plaats in tufsteen, later werd de kerk verhoogd met baksteen. Ook de bouw van de zadeldaktoren heeft in meerdere fasen plaatsgevonden. Het onderste deel is rond 1200 gebouwd. In de 16e eeuw is de toren verder verhoogd en later meerdere malen hersteld.[1] De torenklok dateert uit 1435 en was gewijd aan de beschermheilige van de kerk, Pancratius.

Een belangrijke restauratie vond plaats in 1571, omdat de kerk toen nog net in de rooms-katholieke traditie kon worden hersteld. De opdracht hiertoe werd gegeven door de Groninger bisschop Johannes Knijff. De decoraties zijn aangebracht in een voor dit type kerk zeldzame renaissancestijl. Op een cartouche in het middelste schipgewelf is een tekst aangebracht, die betrekking heeft op deze restaturatie (zie: afbeelding). Deze tekst luidt:[2]

"int iaer 1571 is desse kercke neis gere/parert unde ghestoffert bii tiden als den/ erbaren errentfeste luit klant io[n]cker unde hoveli[n]ck / toe godlinse d[ominus] io[ann]es buter ia[n]es ianse[n] peter abels kerckvogeden weren"

In het rijk versierde koorgewelf is midden in de sluitring het Lam Gods afgebeeld (zie: afbeelding). Ook zijn er schilderingen van Christoffel, Patrick en Pancratius, van een vrouw met een klokrok en een man met mantel, mogelijk de schenkers van het orgel. Ook worden vier figuren hangend aan een lelietak in Spaanse kledij afgebeeld.[3]

Het kerkorgel is in 1704 vervaardigd door de orgelbouwer Arp Schnitger. De orgelkas is ontworpen door de Groninger stadsbouwmeester Allert Meijer met houtsnijwerk van Jan de Rijk.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]