Pandion I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pandion I (Oudgrieks: Πανδίων Α') was een legendarische koning van Athene. Hij was de zoon van Erichthonius en de bronnimf Praxithea (of Pasithea), echtgenoot van de bronnimf Zeuxippe, vader van Procne en Philomela en van de tweeling Erechtheus en Butes. Erechtheus volgde hem op als koning, Butes als priester.

Pandion was de eponieme heros van de phyle Pandionis. Een heroön ter ere van hem stond op de zuidoosthoek van de Akropolis van Athene, het zogenaamde Heiligdom van Pandion. Hier stond een beeld van hem, dat het volgens Pausanias waard was om te bekijken. Ook stond er een beeld van hem in het Monument van de eponieme helden op de Agora van Athene.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Prokne wordt al een dochter van Pandion genoemd door Hesiodos (Werken en Dagen 674) en Sappho (fragm. 135 Voigt). De belangrijkste bron over Pandion I is het gedeelte over hem in de beschrijving van de koningen van Athene in de Bibliotheek van Apollodorus (III, 14, 7-8). Pausanias gaat in zijn beschrijving van Athene in op het onderscheid tussen Pandion I en Pandion II (I,5,3-4).

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Der Kleine Pauly, München: Deutscher Taschenbuch Verlag 1979, Bd. 4, art. ‘Pandion’