Panerai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Panerai-horloge

Panerai is een Italiaans horlogemerk dat gespecialiseerd is in het maken van zeer luxe en zeer dure horloges die vaak een stoere en sportieve uitstraling hebben.

Een opvallend handelsmerk van Panerai is dat de horloges altijd opvallend groot van afmeting zijn en dat tijdsmarkeringen altijd grote Arabische cijfers zijn. Panerai was sinds zijn oprichting in 1860 altijd een klein en relatief obscuur merk geweest, totdat oversized horloges aan het begin van het nieuwe millennium opeens in de mode kwamen. De veelal extravagante horloges van Panerai pasten naadloos binnen deze trend en binnen een paar jaar groeide het merk uit tot een van de marktleiders op het gebied van luxe horloges.

Geschiedenis[bewerken]

Giovanni Panerai voor zijn horlogewinkel in Florence in 1860

In 1860 opende Giovanni Panerai zijn eerste winkel in Florence, in een van de kleine panden aan de Ponte alle Grazie, die werden gebouwd als winkels voor ambachtsmannen.

Met de komst van Guido, lid van de derde generatie van de familie Panerai, breidde deze onderneming nog meer uit. Hij formeerde de eerste school voor horlogemakers in Florence en de adoptie van de naam “Orologeria Svizzera” onderstreepte zijn samenwerking met de meest vooraanstaande Zwitserse horlogehuizen.

Guido Panerai begon zich toe te spitsen op de productie en het onderhoud van instrumenten voor de optische en precisietechniek. Door deze specialisatie kwam Officine Panerai in beeld bij het Italiaanse ministerie van Defensie en de Koninklijke Italiaanse Marine.

Gelijktijdig met gebeurtenissen in oorlogstijd en in de periode tot aan de Tweede Wereldoorlog, werden vele instrumenten – ontworpen door Panerai en onderhevig aan militaire geheimhouding – geleverd aan diverse takken van de marine: calculators voor torpedolanceringen, zelfverlichtende instrumenten, geweervizieren voor ’s nachts en tevens kompassen voor onder water en dieptemeters die werden ontworpen voor de stormtroepen van de Gamma Groep en voor duikers.

Als kopstuk van de gebruikte technieken was het innovatieve gebruik van Radiomir, een materie die prominent was in de periode dat Officine Panerai is begonnen met het maken van horloges.

In de jaren dertig van vorige eeuw ontwikkelde Panerai een lichtgevend duikhorloge voor de 1ste Groep kikvorsmannen van de Italiaanse Marine, waarbij vormgeving onderhevig was aan functionaliteit. In opdracht van de Italiaanse Marine ontwierp Guido’s zoon Giuseppe in 1936 het eerste prototype voor een duikhorloge voor de Marine en in 1938 het eerste productie horloge. Het Panerai ontwerp was gekenmerkt door een royale kast, metalen ringen voor de bevestiging van de horlogeband, een sterke waterdichte lederen band die lang genoeg was om het horloge over het duikerspak te dragen en een achterdeksel en kroon die dichtgeschroefd konden worden. Het nieuwe ontwerp had een sandwich dial bestaande uit een bovenplaat waarin de Arabische cijfers en uurmarkeringen waren geperforeerd, een onderliggende plaat met tekens in reliëf en een laag met sterk lichtgevende verf van radium.

Het lichtgevende effect van de wijzerplaat dat toen werd bereikt, was geheel adequaat voor gebruik in actie. De lichtgevende verf die door Panerai’s onderzoekers werd aangewend voor dit horloge en een van de kenmerken was van dit horloge, was tevens de inspiratie voor zijn naam “Radiomir”.

Om de functionaliteit en waterresistentie verder te verbeteren, is een brug met een kroonsluitende hefboom toegevoegd, een detail dat nog steeds een onderscheidend kenmerk en geregistreerd handelsmerk is van Panerai. Ook de naam van het horlogemodel met de hefboomconstructie was geïnspireerd door de bijzondere lichtgevende eigenschappen en kreeg de naam “Luminor”.

Panerai maakte horloges voor de Italiaanse en Egyptische Marine. In 1993 werd besloten de horloges ook op kleine schaal te produceren voor particuliere horlogeliefhebbers en sinds de overname van Richemont in 1997 is Panerai een Internationaal horlogemerk dat behoort tot de ‘haute horlogerie’.

In 2005 ontwikkelde en produceerde de firma een eigen manifattura-uurwerk.

Modellen[bewerken]

Net als andere merken, zoals Rolex en Cartier, is een Panerai-horloge gemakkelijk te herkennen. Dit komt doordat het model altijd hetzelfde is, terwijl er talloze uitvoeringen en evoluties van datzelfde ontwerp zijn. Er zijn slechts twee modellen van Panerai op de markt, terwijl er honderden verschillende variaties van die modellen zijn.

Panerai Luminor[bewerken]

De Luminor is een horloge met een kastdiameter van 47, 44 of 40 mm dat wordt gekenmerkt door zijn ronde vorm en gepatenteerde kroonbescherming. Meestal heeft het horloge dik glas van saffier, een met Arabische cijfers geperforeerde wijzerplaat met daarachter een fluorescerende onderliggende plaat. Er zijn drie verschillende soorten Luminorkasten: de Luminor Marina (de historische kast), Luminor Submersible (met beweegbare duikring) en de Luminor 1950 (met bol glas).

Panerai Radiomir[bewerken]

De kast van de Radiomir heeft de zogenaamde kussenvorm (pillow shape) en de kast-bandaanzet is uitneembaar, zodat banden gemakkelijk verwisseld kunnen worden. De kast is meestal 47 of 45 mm in doorsnede. De naam Radiomir komt van de lichtgevende (en radioactieve) stof die er vroeger voor zorgde dat de tijd ook onder water goed afleesbaar was. Tegenwoordig gebruikt men een andere stof, die goed licht geeft maar niet radioactief is.

Het allereerste horloge dat Panerai ontwierp was de Radiomir en sinds zijn geboorte is de vormgeving niet veranderd.

Zie ook[bewerken]