Paniek in Stripland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paniek in Stripland
Stripreeks Kroepie en Boelie Boemboem
Volgnummer /
Scenario Tom Bouden
Tekeningen Tom Bouden
Type softcover
Pagina's 24
Eerste druk juni 2008
Portaal  Portaalicoon   Strip

Paniek in Stripland is een Vlaams stripalbum, geschreven en getekend door Tom Bouden met als hoofdpersonages Kroepie en Boelie Boemboem. Het album is een parodie en satire op diverse stripfiguren en het genre strip op zich. Kroelie en Boelie Boemboem zijn de enige figuren die door Bouden zelf bedacht zijn. De rest van de figuren bestaan allemaal uit bestaande strippersonages van andere tekenaars, vooral uit België en Nederland.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In het striprijke België vindt het jaarlijks congres voor bekende stripfiguren plaats. Alle bekende striphelden van België zijn op de afspraak. Op dezelfde dag, maar op een andere locatie, vindt ook een congres plaats van stripprofessoren. Maar als professor Gobelijn zich weer eens vergist bij zijn opzet om zijn collega's via de airco op een heerlijke paradijsbloemengeur te trakteren, mondt dit uit in de onzichtbaarheid van alle bekende striphelden. Via het televisiejournaal vernemen de stripslechteriken over de onzichtbaarheidsplaag van de bekende stripfiguren. Gelijk zien deze stripslechteriken hun kans om zelf de hoofdrol te krijgen: ze bedenken een plan om alle stripprofessoren te ontvoeren, zodat die niets meer kunnen veranderen aan de onzichtbaarheid van alle stripfiguren en dit voor eeuwig zal blijven. Maar aan twee andere personages, Kroepie en Boelie Boemboem, die niet waren uitgenodigd op het jaarlijks congres voor bekend striphelden, eenvoudig omdat ze niet bekend genoeg zijn, en zelfs nog geen eigen album hebben en bijgevolg geen A-figuren zijn, wordt nu wel gevraagd om redding te brengen. En zo worden zij de helden van stripland in dit verhaal! Tot slot loopt alles goed af en worden de stripslechteriken door de politie opgepakt.

Reeksen waarnaar verwezen wordt[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De omslag van dit album is geïnspireerd op de omslag van het Jommeke-album Het Jampuddingspook en Blake en Mortimers Het Gele Teken, en bevat ook nog verwijzingen naar Suske en Wiske, Nero en De Rode Ridder.
  • Op pagina 3 ontmoeten drie verschillende incarnaties van Sjors en Sjimmie elkaar, op pagina 6 gebeurt hetzelfde met De Lustige Kapoentjes.
  • Op pagina 3 komen meer dan 150 verschillende figuren voor.
  • De omslag voor het (onbestaande) album Oorlog in 't kielzog is getekend door Swerts & Vanas, de omslag voor het (onbestaande) album De neus van Ggalnoe is getekend door Kim Duchateau.
  • Geen enkel van de gebruikte bestaande stripfiguren wordt bij naam genoemd.
  • Op de achterkant van het tweede album van En daarmee basta!, een stripreeks geschreven door Tom Bouden, wordt als album 3 Kroepie en Boelie Boem Boem aangekondigd. Dit album is echter nooit verschenen.
  • Paniek in Stripland werd opgevolgd door Avontuur in de 21ste eeuw, waarin Kroepie en Boelie striphelden Piet Pienter en Bert Bibber vervangen.