Pannenkoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Klassieke pannenkoek met stroop
Pannenkoekbeslag: bloem, melk en ei
Blini met kuit
Pannenkoekenboot
Bananenpannenkoekjes met fruit: een typisch ontbijt voor toeristen in Zuidoost-Azië

Een pannenkoek is een gerecht bestaande uit meel, ei en melk en wat zout, dat in een koekenpan met verhitte vetstof wordt gebakken. Hoewel tegenwoordig ook andere varianten bestaan, werd een pannenkoek oorspronkelijk van half boekweitmeel en half tarwemeel gebakken. Sommigen maken een kunst van het omdraaien van een pannenkoek en werpen de pannenkoek vanuit de pan omhoog om hem weer omgedraaid in de pan terug te vangen. Pannenkoeken worden vaak opgerold of opgeplooid gegeten met zoete of hartige vulling. Men kan ze zowel warm als koud eten.

Varianten[bewerken]

Er bestaan verschillende variaties van de pannenkoek. In Nederland zijn de bekendste:

  • poffertje: een bepaald soort kleine pannenkoek.
  • flensje: een dunne pannenkoek.
  • spekdik: een Groningse variant gemaakt met een wafelijzer op Nieuwjaar
  • Drie-in-de-pan: kleine dikke pannenkoekjes met rozijnen.

Blini's zijn Russische boekweitpannenkoekjes, die met een hartige vulling (zoals kaviaar) worden gegeten. In Roemenië wordt er veel pannenkoek, daar clătită, gegeten vaak met een hartige, maar ook wel zoete, vulling.

In het zuiden van het Duitse taalgebied zijn Pfannkuchen ook wel bekend als Palatschinken (met klemtoon op de i, ontleend aan het Hongaarse palacsinta, afkomstig van het Latijnse placenta: „koek“). Ze zijn dunner en fijner dan de gangbare pannenkoeken en worden in Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, in Slowakije ("palacinky") en op de Balkan zowel hartig als zoet gevuld gegeten.

De Franse crêpe is een heel dun soort pannenkoek, meer een flensje, zoals in Crêpe Suzette. Vooral in Limousin, Bretagne en het noorden van Frankrijk bestaat er een bijzonder rijke traditie van pannenkoeken, galettes en tourtous.

In de Verenigde Staten is de pancake een luchtig schijfje van 5 tot 10 cm diameter dat dankzij rijsmiddelen één à twee centimeter dik is. Ook maakt men wel gebruik van karnemelk in plaats van melk. Deze worden gegeten met ahornsiroop of iets anders zoets als ontbijt.

Een pannenkoek ruim belegd met gehakt of salami en groentes zoals champignons, taugé en paprika, daarna bestrooid met geraspte kaas en ten slotte gegratineerd, wordt wel een panza genoemd (samentrekking van pannenkoek en pizza).[1]

De okonomiyaki is een Japanse pannenkoek.

Restaurants[bewerken]

In Nederland en België bestaan restaurants gespecialiseerd in pannenkoeken, vaak "pannenkoekenhuizen" genoemd. Daarbij zijn al of niet varende pannenkoekenboten. In die restaurants is er een grote keuze aan hartige en zoete pannenkoeken. In Frankrijk en in het Franstalige deel van Zwitserland kent men crêperieën, pannenkoekenrestaurants die zijn gespecialiseerd in Franse crêpes.

In Chicago (Verenigde Staten) bestaat het "pannenkoekencafe", een keten van twee filialen gespecialiseerd in traditionele Nederlandse pannenkoeken. IHOP (voorheen the International House of Pancakes) is een Amerikaanse ontbijtrestaurantketen die gespecialiseerd is in de Amerikaanse pannenkoekenvariant. Ook in de provincie Brits-Columbia (Canada) zijn restaurants die pannenkoeken serveren, zoals de restaurantketen The Dutch Pannenkoeken House.[2] Op Aruba bevindt zich eveneens een Nederlands pannenkoekenhuis.

Gemaksvoedsel[bewerken]

Er is kant-en-klaar pannenkoekenmix verkrijgbaar waar alleen nog melk, of zelfs alleen water aan behoeft te worden toegevoegd. Ook zijn er voorgebakken en vacuümverpakte pannenkoeken te koop, die in magnetron of koekenpan eetklaar gemaakt kunnen worden.

Veganistisch[bewerken]

Veganisten kunnen de eieren vervangen door kikkererwtenmeel, boekweitmeel of een speciaal eivervangend poeder, en de melk door water of sojamelk.

Trivia[bewerken]

  • Tot de spellingwijziging van 1996 werd in het Nederlands pannenkoek gespeld als "pannekoek".
  • Het woord wordt ook wel gebruikt als scheldwoord. Iemand die niet goed presteert (in werk of anderszins) wordt soms voor pannenkoek uitgemaakt. In enkele gemeentes heeft dit ertoe geleid dat het woord deel uitmaakt van de lijst van verboden woorden om gezagsdragers mee aan te spreken.[3] De term als zodanig zou oorspronkelijk uit de wielrennerij stammen om denigrerend een zwakke coureur te betitelen.[4]
  • Door Jan Kruis is in 1986 26 november als datum voor Sint Pannekoek bedacht, een dag waarop pannenkoeken gebakken worden. Daarnaast is in 2006 door enkele bedrijven 24 maart aangewezen als Nationale Pannenkoekdag, waarop basisschoolleerlingen gevraagd wordt pannenkoeken te bakken voor ouderen.

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Pannenkoeken.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek pannenkoek op in het WikiWoordenboek.

Beluister

(info)