Panningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Panningen
Kepèl
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Panningen
Panningen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Peel en Maas
Coördinaten 51° 20′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,72 km²
Inwoners (2013) 7.456[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Panningen, in de volksmond Kepèl genoemd (naar de in 1643 gebouwde kapel), is met 16.805 inwoners (per 1 januari 2014) het grootste dorp in de gemeente Peel en Maas. Het ligt centraal tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Per 1 januari 2010 maakt Panningen, als kern uit de voormalige gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas.

De oude kapel die het dorp zijn volksnaam gaf, bestaat inmiddels niet meer. Door het toenemende aantal pelgrims werd de kapel uitgebreid met zijbeuken. De zo ontstane kerk, O.L. Vrouwe van Zeven Smarten genaamd, is inmiddels afgebroken en werd in 1929 vervangen door de huidige kerk naar ontwerp van architect H.W. Valk. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen maar na de oorlog door dezelfde architect hersteld. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de jaren negentig nog resten van de oude kerk gevonden.

De winkels in dit dorp vervullen een grote regiofunctie omdat de omliggende steden elk op een afstand van zo'n 20 km liggen. Kenmerkend voor Panningen is het door deze regiofunctie relatief grote winkelcentrum dat tussen 2000 en 2007 vernieuwd is. Het Raadhuisplein bijvoorbeeld, dat in de jaren zestig werd aangelegd met het raadhuis en moderne woningen boven winkels, is opnieuw op de schop genomen. Het raadhuis werd gesloopt, op de bijbehorende kenmerkende toren na, en vervangen door De Pit, een winkelpassage met woningen erboven. Het gemeentehuis verhuisde naar de plek waar vroeger de Mariaschool stond. Het gemeenschapshuis (of CC In Kepèl), zoals het cultureel centrum aan het plein in de volksmond heette, maakte plaats voor een multifunctioneel centrum, DOK6 genaamd, met theater- en bioscoopzalen en een trendy café. De programmering hiervoor wordt mede waargenomen door de Heldense cultuurstichting C6. Naast DOK6 staat nog een winkelpassage met woningen erboven; De Parel. Bouw van zowel De Parel als DOK6 is afgerond in 2007.

Dialect[bewerken]

In Panningen spreekt men het Heldens een Limburgs dialect wat tot de subgroep Oost-Limburgs wordt gerekend.

Carnaval[bewerken]

Zoals in heel Zuid-Nederland wordt ook in Panningen carnaval gevierd. In Panningen wordt dit volksfeest georganiseerd door De Kuus oeht Kepèl. De Kuus oeht Kepèl beschouwt 1952 als zijn oprichtingsjaar. Hierdoor de eerste vereniging van de gemeente. Samen met Egchel en Beringe stichtte Kepèl in dit jaar vastelaovesvereniging de Kuus. De weg van de nieuwe vereniging was echter ongelijker, bochtiger en moeilijker dan gedacht. Verschillen van opvatting, nieuwe besturen en veranderende bestuursvormen gaven de vereniging een ander aanschijn. Na verloop van jaren leidde dit ook tot een splitsing en richtten Kepèl, Beringe en Egchel hun eigen vereniging op.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]