Pantaleon (heilige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pantaleon, naar een icoon in de kerk van Korinos

Pantaleon (Grieks: Παντελεήμων, Panteleimon, Pantaleimon of Panteeleimon) (Nicomedia, ca. 275 - aldaar 303) is een heilige in de Oriëntaals-orthodoxe Kerken, Orthodoxe Kerk, Rooms-katholieke Kerk en Anglicaanse Kerk. Zijn feestdag is op 27 en 28 juli en 18 februari.

Pantaleon is de beschermheilige van de artsen en de vroedvrouwen. Hij behoort tot de Veertien heilige helpers, een groep heiligen die door katholieken collectief wordt aangeroepen.

Pantaleon was het kind van een christelijke moeder. Zijn vader werd - volgens de legende - bekeerd toen Pantaleon een blinde genas, door Jezus aan te roepen. Op grond van zijn medische gaven werd Pantaleon in dienst genomen als lijfarts, door keizer Maximianus. Toen Pantaleon evenwel diens vrouw tot het christendom trachtte te bekeren, werd hij gevangengenomen en aangeklaagd. Ondanks martelingen bleef hij standvastig. Bij een poging hem te onthoofden, werd zijn schedel gespleten maar - nog steeds volgens de legende - vloeide er geen bloed, maar melk uit de wond. Vandaar wordt Pantaleon als martelaar vereerd.