Paolo Giordano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paolo Giordano

Paolo Giordano (Turijn, 19 december 1982) is een Italiaans schrijver.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Paolo Giordano is woonachtig in San Mauro Torinese, een klein dorp in de buurt van Turijn. De vader van Giordano is gynaecoloog, zijn moeder lerares Engels.

De jonge schrijver studeerde in 2007 cum laude af in natuurkunde. In een project dat mede gefinancierd werd door het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, bestudeerde hij met andere wetenschappers de eigenschappen van bottom quark-deeltjes. Hij had ook een grote interesse in architectuur.

Zijn eerste werk, De eenzaamheid van de priemgetallen, in het Italiaans La solitudine dei numeri primi, won verschillende prijzen, waaronder de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs de Premio Strega.

Bovendien kreeg de schrijver voor dit boek de Premio Campiello, de Premio Fiesole Narrativa Under 40, de Merck-Serono-prijs voor wetenschap en literatuur en de Premio letterario Frignano. Het boek dat uitkwam in 2008 werd in datzelfde jaar het meest verkochte boek in Italië. Er werden daar meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd ook in andere landen een bestseller en is inmiddels in 22 talen vertaald. In 2009 werd een film gemaakt naar het boek met als regisseur Saverio Costanzo.

De schrijver publiceerde na zijn debuutroman nog enkele korte verhalen. Naar aanleiding van een bezoek aan Congo-Kinshasa in 2006 schreef Giordano een verhaal getiteld Mundele (De Witte) dat op 16 mei 2008 officieel werd gepresenteerd op het festival Officina Italia en gepubliceerd werd in november 2008.

Zijn tweede roman, Il corpo umano, verscheen in 2013 onder de Nederlandse titel Het menselijk lichaam. Hierin blijft de jonge Italiaan trouw aan de onpretentieuze, bloedeloze maar trefzekere vertelstijl die zijn debuutroman zo typeerde. Hoge ogen gooit Giordano’s nieuwste vooral met de verhaalsetting: een militaire basis in het zuidwesten van Afghanistan. Na een initiële afzondering in Italië ten gevolge van het eclatante commerciële succes van De eenzaamheid van de priemgetallen, trok hij tweemaal als embedded schrijver naar Afghanistan waar hij zoals het hoofdpersonage van Het menselijk lichaam, medisch luitenant Alessandro Egitto, het lief en leed van de troepen deelde.

In 2014 verscheen Il nero e l'argento, in hetzelfde jaar in Nederland verschenen als Het zwart en het zilver. Een jong stel neemt een huishoudster in dienst, Signora A. (onze Babette) omdat Nora, de aanstaande moeder, tijdens haar zwangerschap aan bed gekluisterd is. Signora A. blijft ook na de geboorte bij het gezin en regelt alles; ze is huishoudster, oppas, vangt al hun onzekerheden op en zorgt als het ware voor hun relatie. Als Signora A. ziek wordt en sterft, vallen ze in een diep gat.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]