Naar inhoud springen

Paolo Sorrentino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paolo Sorrentino
Sorrentino in 2008
Geboren Napels, 31 mei 1970
Geboorteland Vlag van Italië Italië
Jaren actief 1994-heden
Beroep filmregisseur
scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Paolo Sorrentino (Napels, 31 mei 1970) is een Italiaanse filmregisseur en scenarioschrijver. Zijn film La grande bellezza won in 2014 een Oscar voor de beste buitenlandse film.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Paolo Sorrentino verloor op zeventienjarige leeftijd zijn beide ouders door een ongeval als gevolg van een gaslek in hun woning.

In 1998 schreef hij mee aan het scenario voor de film Polvere di Napoli.

Als regisseur verwierf hij internationale erkenning met de film Le conseguenze dell'amore, over het leven van een eenzame Italiaan die in Zwitserland hand-en-spandiensten verleent aan de maffia. De film werd in 2004 genomineerd voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

In 2008 regisseerde Sorrentino Il divo, een biopic over het leven van de voormalige Italiaanse premier Giulio Andreotti. Deze werd beschuldigd van banden met de maffia. Ook deze film kreeg een nominatie voor de Gouden Palm.

La grande bellezza ('de grote schoonheid') treedt in de voetsporen van de klassieker La dolce vita van Federico Fellini. De veelvuldig bekroonde film schetst de leegheid van het mondaine nachtleven van Rome, vermengd met fraaie beelden van diezelfde stad. De acteur Toni Servillo vervult de hoofdrol, net als in Le conseguenze dell'amore, Il divo en Loro.

In 2010 debuteerde Paolo Sorrentino met het boek Hanno tutti ragione (in Nederland verschenen bij Lebowski Publishers met de titel Iedereen heeft gelijk, ISBN 9789048806492). In Italië werden van deze roman meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De roman werd uitgegeven in meer dan 10 landen.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]