Papaïne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Papain cartoon.png

Papaïne is een enzym dat uit papaja wordt gehaald. Het is een plantaardige eiwit-splitsende stof, lijkend op het door het lichaam aangemaakte pepsine, en te vergelijken met bromelaïne. Papaïne wordt ook wel geëxtraheerd en gedroogd tot poeder.

Papaïne wordt onder andere gebruikt bij het desinfecteren van brandwonden, het verwijderen van dode huidcellen, het verminderen van littekens, het behandelen van insectenbeten en darmziektes (zoals de ziekte van Crohn) en het bevorderen van de spijsvertering. In de vleesindustrie gebruikt men papaïne om taai vlees mals te maken, terwijl de leerlooierij met papaïne het leer soepel maakt. Het enzym breekt namelijk de dierlijke proteïnen gedeeltelijk af. In Mexico bakt men vlees in papajabladeren, wat een soortgelijk resultaat oplevert.

Uit de papaja wordt ook chymo-papaïne gewonnen, gebruikt als reinigingsmiddel voor contactlenzen.

Bij het verwerken van de papaja gaat papaïne de gelatinewerking tegen en maakt zuivelproducten waterig en onsmakelijk, maar zorgt er tevens voor dat de vrucht zelf licht verteerbaar is.

In de Engelse Wikipedia wordt melding gemaakt[1] van een actie van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om papaïne bevattende producten uit de handel te nemen.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Referenties[bewerken | bron bewerken]