Papiervernietiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een papiervernietiger
Voorbeeld van papier dat door een shredder is gegaan en daarna zorgvuldig gereconstrueerd is

Een papiervernietiger of papierversnipperaar, ook wel shredder genoemd, versnippert papieren, zodat de tekst niet meer gelezen kan worden. Abbot Augustus Low wordt wel beschouwd als de uitvinder van de papiervernietiger.

In het algemeen kan een papiervernietiger enkele A4'tjes tegelijkertijd versnipperen, maar er bestaan ook grotere exemplaren. Het apparaat versnippert het papier door het in de lengterichting in repen te snijden. Duurdere papiervernietigers snijden het papier ook in de breedte.

Van papier dat in de lengterichting wordt gesneden, kunnen er geen woorden meer gelezen worden. De papierrepen weer aan elkaar plakken is een zeer lastig karwei, zeker wanneer de resten van meerdere documenten door elkaar zijn geraakt. In 2008 heeft het Duitse Fraunhofer Institut een computerprogramma ontwikkeld om een uit ca 600 miljoen snippers bestaande berg Stasi-documenten weer leesbaar te maken.[1]

De DIN 66399 norm, die de oude DIN 32757 norm vervangt, deelt de vernietiging in zeven klassen in:[2]

  • Klasse 1: Algemene documenten. ≤ 2000 mm² (of: stroken van ≤12 mm breed)
  • Klasse 2: Interne documenten. ≤ 800 mm² (of: stroken van ≤6 mm breed)
  • Klasse 3: Vertrouwelijke documenten. ≤ 320 mm² (of: stroken van ≤2 mm breed)
  • Klasse 4: Zeer vertrouwelijke documenten. ≤ 160 mm² (max. 6 mm breed)
  • Klasse 5: Geheime documenten. ≤ 30 mm² (max. 2 mm breed) (voorheen klasse 4[3][4])
  • Klasse 6: Zeer geheime documenten. ≤ 10 mm² (max. 1 mm breed) (voorheen klasse 5[3][4])
  • Klasse 7: Hoogst geheime documenten. ≤ 5 mm² (max. 1 mm breed) (voorheen de onofficiële klasse 6[3][4])

Papier uit de papiervernietiger kan herbruikt worden, bijvoorbeeld om pulp van te maken voor de productie van nieuw papier, maar ook als vulling in bijvoorbeeld een sinterklaassurprise.

Voor grote partijen papier kan gebruik worden gemaakt van een mobiele archiefvernietiger. Dit is een speciale vrachtwagen die van een vernietigingsmachine is voorzien. Het te vernietigen papier wordt hiertoe in een speciale, afgesloten container gedeponeerd die aan de bovenkant van een gleuf is voorzien. Deze container wordt dan eens in de zoveel tijd in de mobiele archiefvernietiger geleegd. Deze komt hiervoor op gezette tijden langs.

Met behulp van een industriële vernietigingsmachine worden complete archieven ter plekke vernietigd.

De wet geeft aan welke zakelijke en privédocumenten verplicht vernietigd dienen te worden.[bron?]

Papiervernietigers en AVG[bewerken | brontekst bewerken]

De AVG-wet, waar bedrijven in Europa aan moeten voldoen, zorgt ervoor dat persoonsgegevens vernietigd moeten worden wanneer deze niet meer worden gebruikt en/of wanneer jij aan een bedrijf vraagt of ze jouw gegevens willen vergeten. Het vernietigen van papier met persoonsgegevens is hierdoor in principe verplicht. Volgens experts is een papiervernietiger van klasse 4 of hoger voldoende om papieren op de juiste manier te vernietigen.[5]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In oktober 2018 werd op een veiling van Sotheby's een schilderij van de Britse kunstenaar Banksy (Girl with Balloon) geveild dat direct nadat het werd afgehamerd deels werd vernietigd met een in de lijst ingebouwde papiervernietiger.
  • In seizoen 24 van Wie is de Mol? hielp oud-Mol Dennis Weening(de Mol van seizoen 8) de Mol van dat seizoen met het laten mislukken van een opdracht door Molgeld in een papierversnipperaar te gooien.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]