Paprikapoeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paprikapoeder

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen pepers. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar een speciale soort puntige pepers die 12 tot 15 cm lang worden

en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm en droog klimaat. Vaak wordt een ras van dezelfde soort als de Spaanse peper gebruikt, die milder van smaak is. Hoe lichter de paprika's van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt. Vers paprikapoeder is diep- tot helderrood; wanneer het poeder veroudert en zijn smaak verliest, verkleurt het naar lichtbruin.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

In de zon drogende paprika's (Hongarije).

Grote producenten zijn de Verenigde Staten, Hongarije en Spanje.

Soorten en smaken[bewerken | brontekst bewerken]

verkoop soorten paprikapoeder

Er zijn twee soorten paprikapoeder:

  • de milde soort – met een zoetige smaak, die bereikt kan worden door voor het malen de zaden te verwijderen. Dit is meestal het gewone, in supermarkten verkochte, "zoete" paprikapoeder.
  • de pikante soort – pittig van smaak maar milder dan cayennepeper. Om deze smaak te bereiken worden wat zaden mee gemalen, waardoor het paprikapoeder ook wat lichter van kleur is dan de "zoete". Hoe meer zaden worden gebruikt, hoe scherper en lichter het poeder is. Dit type is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.

Soms is de pikante variant een mengsel van hoofdzakelijk gewoon paprikapoeder en een klein beetje (1%) chilipoeder (gemalen hete chilipeper)

Als het paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Paprikapoeder wordt gebruikt als smaakmaker in zowel warme als koude gerechten, en ook voor decoratieve doeleinden. Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten. In Hongaarse salami wordt paprikapoeder in grote hoeveelheden mede gebruikt ter conservering.

Het poeder is ook een bestanddeel van bepaalde kruidenmengsels zoals chilipoeder, cajunkruiden, en Mexicaanse kruiden.

Voor decoratieve doeleinden wordt het poeder gebruikt op bijvoorbeeld gevulde eieren en slaatjes.

Voedingswaarde[bewerken | brontekst bewerken]

dosering Energie Eiwitten Koolhydraten Vetten
100 gram 1500 kJ 15 g 35 g 13 g

[1]

Houdbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Vers paprikapoeder heeft een heldere tomaatrode kleur. Omdat paprikapoeder vocht aantrekt en onder invloed van licht in kwaliteit afneemt, moet het poeder donker en droog bewaard worden, waarbij het poeder goed moet worden aangedrukt. Paprikapoeder gaat snel in smaak achteruit en wordt bruiner en lichter van kleur. Bleek poeder (door licht) of donkerbruin poeder (door vocht) is van inferieure kwaliteit.

  1. Wat is de voedingswaarde van paprikapoeder, Voedingscentrum