Paralititan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paralititan
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Paralititan stromeri.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia (Saurischiërs)
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Geslacht
Paralititan
Smith, 2001
Afbeeldingen Paralititan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Paralititan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Paralititan ("getijden gigant" of "gigant van het getij"[1][2]) is een uitgestorven geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs behorende tot de groep van de Titanosauria, dat leefde in het laat Krijt, zo'n 95 miljoen jaar geleden.[3] De enige benoemde soort is Paralititan stromeri.

Vondst en naamgeving[bewerken]

De eerste paralititan werd, na een vondst door student Joshua Smith in 1999, in 2001 opgegraven in de Bahariyaformatie in Egypte, die stamt uit het Cenomanien. Het was het eerste fossiel van een tetrapode opgegraven in dat gebied sinds 1935.

P. stromeri kreeg in 2001 zijn naam van Joshua B. Smith, Matthew C. Lamanna, Kenneth J. Lacovara, Peter Dodson, Jennifer R. Smith, Jason C. Poole, Robert Giegengack en Yousri Attia. Paralititan stromeri betekent letterlijk: "Stromers getijden-titaan" of "Stromers getijden-gigant". De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse para en halos, wat "dicht bij de zee" betekent. De soortaanduiding is een eerbetoon aan Ernst Stromer von Reichenbach, een Duits paleontoloog en geoloog die dinosauriërs opgroef in de Bahariyaformatie (waar P. stromeri gevonden werd) in het begin van de twintigste eeuw.[2]

Er is tot nu toe alleen nog maar één incompleet skelet van Paralititan gevonden, het holotype CGM 81119, bestaande uit zestien botten, die samen een ongeveer een kwart van het skelet vertegenwoordigen. Behalve wat fragmenten gaat het om: twee staartwervels uit de staartbasis; twee vergroeide achterste sacrale wervels; ribben; delen van de schouderbladen; het complete rechteropperarmbeen; een stuk van het linkeropperarmbeen en een onderste stuk van een middenhandsbeen.

Beschrijving[bewerken]

Paralititan was een der zwaarste bekende dinosauriërs en had een geschat gewicht van rond de 59 000 kilogram. Paralititan was 26 meter lang en negen meter hoog. Het opperarmbeen van Paralititan was 1,69 meter lang en en werd daarmee in 2001 onder de opgegraven sauriërs uit het Krijt slechts overtroffen door de 181 centimeter lange humerus van Argentinosaurus.

Unieke eigenschappen van de soort zijn: de centra van de staartwervels zijn breder dan hoog; er bevindt zich een verhoging op de bovenste achterrand van het schouderblad, vlak onder de bovenste verbreding; het opperarmbeen heeft een middenrichel op de bovenste achterrand en de gewrichtsknobbel van het opperarmbeen tegenover het spaakbeen is rechthoekig van vorm. Deze kenmerken ondserscheiden Paralititan van de in dezelfde formatie gevonden sauropode Aegyptosaurus.

De voorste staartwervels zijn procoel, met een holle voorzijde. Ze hebben in dit geval ook een sterk bolle achterzijde. Op hun onderkant hebben ze een lengtetrog begrensd door evenwijdige richeltjes. De achterzijde van hun doornuitsteeksels draagt een duidelijke verticale richel.

Het schouderblad heeft boven het holle binnenvlak een opvallende verruwing zoals bij veel verwanten. Zeldzamer is een zeer groot achterwaarts uitsteeksel boven het schoudergewricht, bijna net zo groot als dat van Brachiosaurus altithorax.

Fylogenie[bewerken]

Paralititan werd in de groep van de Titanosauria geplaatst.[3]

Levenswijze[bewerken]

De natuurlijke habitat van Paralititan omvatte tropische getijdenzones met moerassen, mangrovebossen en stranden. Het is de eerste opgegraven dinosauriër die in een mangrove leefde. De beschrijvers stelden dat de enorme productiviteit van mangrovebossen de enorme lichaamsgrootte van deze soort zou hebben mogelijk gemaakt.[2] Later werd dit bekritiseerd door onderzoekers die meenden dat de huidige mangrovebossen niet zomaar aan die uit het Krijt gelijkgesteld mochten worden.

Moderne cultuur[bewerken]

Paralititan kwam voor in de serie Monsters Resurrected van Discovery Channel. In de serie werd Paralititan neergezet als een van de meest voorkomende herbivoren in die tijd, en een goede prooi voor grote theropoden zoals Carcharodontosaurus, Rugops en Spinosaurus.[4]