Pairi Daiza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Parc Paradisio)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pairi Daiza
Indonesische tempel
Indonesische tempel
Geopend 1994
Locatie Vlag van België Cambron-Casteau, België
Oppervlakte 55 ha
Coördinaten 50° 35′ NB, 3° 53′ OL
Eigenaar Pairi Daiza Belgium nv/S.A.
Lid van EAZA
Website
Paradisio.jpg

Pairi Daiza (tot en met 2009 Paradisio)[1] is een dierenpark in Cambron-Casteau (Henegouwen), dat op 11 mei 1994 zijn deuren opende. Het park is uitgegroeid van een vogelpark tot een volwaardige dierentuin. Pairi Daiza is gevestigd op de site van de voormalige Abdij van Cambron dat tot de cisterciënzerorde behoorde. In het park zijn vele ruïnes te vinden die hieraan herinneren. Pairi Daiza betekent gesloten tuin in de Perzische taal.

In 2006 is de "Droom van Han Wu Di" geopend, de grootste Chinese tuin van Europa, met kraanvogels, een drietal rode panda's en muntjakken. In 2007 werd het Roofvogeldorp geopend, een rij grote volières met verschillende soorten roofvogels en een doorwandelvolière met gieren en andere roofvogels. In 2008 pakte Paradisio uit met een groot Indonesisch gebied.

Sinds zijn ontstaan heeft het vogelpark deelgenomen aan verscheiden kweekprogramma's ter behoud en bescherming van bedreigde diersoorten. Zo heeft de Chinese overheid in 2014 twee Chinese reuzenpanda's, Hao Hao en Xing Hui, voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan het park.[2]

In 2007 bezochten meer dan 635.000 personen dit park. In 2012 was dit opgelopen tot 955.000,[3] hiermee werd het de populairste dierentuin in België. Op 1 september 2013 verwelkomde het park de 1 miljoenste bezoeker van dat jaar[4] In totaal bezochten 1.243.000 bezoekers het park in 2013.

Het dierenpark staat genoteerd op de Brusselse beurs (PARD). In 2015 werd het de Franstalige Onderneming van het Jaar.[5]

Onderdelen[bewerken]

Tijdens bepaalde uren kunnen de bezoekers de maki's zelf voederen.

De Lagune[bewerken]

Algoa Bay
Verblijven voor 2 waterdieren: de zwartvoetpinguïn en de gewone zeehond.
Madidi
Dit apeneiland herbergt doodshoofdaapjes afkomstig uit het Amazoneregenwoud die zich vrijelijk tussen de bezoekers kunnen begeven. Men moet echter wel oppassen met het contact met deze aapjes, aangezien zij kunnen bijten en soms kleine voorwerpen van de bezoekers stelen.
Mersus Emergo

Dit is een boot die drijft op de grote vijver. In de boot bevinden zich reptielenverblijven. Rondom de boot wonen enkele diersoorten, die hun stallen in de boot hebben. Dit zijn de siamangs, de schoenbekooievaars en de Zuid-Amerikaanse tapirs en sinds 2009 ook 3 Aziatische olifanten.

Nautilus
Dit aquarium, met als thema Twintigduizend mijlen onder zee, is ondergebracht in de voormalige abtswoning van het kloosterdomein. Men kan er onder meer reuzenmurenen, witpunt- , zwartpunt- en verpleegsterhaaien, kwallen, roggen en tandbaarzen bezichtigen. Ook waren hier de Nautilus en de Octopus te zien.

Tevens is er een natuurhistorisch rariteitenkabinet in ondergebracht, met onder andere enkele skeletten van Siamese tweelingsbaby's.

De Australische Outback
Het Australische gedeelte van het park met onder andere: emoes, helmkasuarissen, kookaburra's en een doorwandelvolière. Verder hebben bezoekers de mogelijkheid om tussen de rode reuzenkangoeroes en de Australische pelikanen te wandelen. Vanaf 2016 zullen er koala's te vinden zijn in het park.

De Bakermat[bewerken]

Zebra's.
Leeuwen.
Nosy Comba
De lemureneilanden. Hierop te vinden zijn ringstaartmaki, rode en zwart-witte vari. Verwijzing naar Nosy Be in Madagaskar.
Savanne
Afrikaanse dieren: Rothschildgiraffe, blauwe gnoe, sitatoenga, steppezebra, struisvogel, maraboe, grijze kroonkraan, lelkraanvogel, zadelbekooievaar. In 2012 breidde het park haar collectie uit met onder andere: Afrikaanse leeuw, witte neushoorn, Afrikaans luipaard en gevlekte hyena.

De stad van de onsterfelijken (Chinese Tuin)[bewerken]

Reuzenpanda in de Chinese Tuin

Op 1 augustus 2005 werd begonnen met de aanleg van een 3000 vierkante meter grote Chinese tuin (de zesde van zijn soort in Europa). In deze tuin kan men rode panda's en muntjaks aantreffen. Daarnaast zijn er ooievaars (zwarte, witte en zwartsnavel) en kraanvogels (witnek-, Japanse, juffer-, paradijs-, zwartnek-, Siberische witte, Florida- en monnikskraanvogel) te vinden. Vanaf 5 april 2014 zijn ook de reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui in de Chinese Tuin te zien. Vanaf 2014 zijn er nog enkele Chinese soorten bijgekomen waaronder: de sneeuwluipaard, de gouden takin en de Chinese reuzensalamander.

Oasis[bewerken]

In deze 7000 vierkante meter grote serre kan men onder meer reuzenschildpadden, bijeneters, dwergmangoestes, pinchéaapjes, dwergotters, beos, rosse neushoornvogels en een luiaard aantreffen, alsook een collectie cactussen.

Papegaaien[bewerken]

Een laan met verschillende soorten papegaaien, waaronder kea, blauwgele ara, hyacintara, roze- en geelkuifkaketoe, valkparkiet, zonparkiet, Patagonische rotsparkiet. Ook bevindt zich hier de kuifseriema.

Reuzenvolière[bewerken]

Een afgerichte Falklandcaracara tussen het publiek

In één van de grootste volières zijn heel veel soorten vogels te vinden. Namelijk: rode flamingo, roze lepelaar, rode ibis, hagedash-ibis, nimmerzat, abdimooievaar, wolnekooievaar, hamerkop, schuitbekreiger, koereiger, kleine zilverreiger, scholekster, wulp, groene pauw, hawaïgans, verschillende soorten eenden.

Roofvogeldorp[bewerken]

Deze attractie is in 2007 geopend. Hier bevinden zich grote volières voor verschillende soorten roofvogels, namelijk: zeearend, Amerikaanse zeearend, Steller-zeearend, Afrikaanse zeearend, lannervalk, Andescaracara, Andescondor, koningsgier, kleine geelkopgier, lammergier, aasgier, vale gier, monniksgier, witruggier, ruppelgier, kapgier, palmgier, witkopgier, afrikaanse kiekendief, slangenarend, kuifarend, rode wouw, zwarte wouw, oehoe, sneeuwuil en Zuidelijke hoornraaf.

Tijdens demonstraties laat men arenden, buizerds, gieren, uilen en valken rakelings over de hoofden van omstanders scheren.

La Terre du Froid[bewerken]

Sinds 2016 is dit thema volledig uitgebreid. Vroeger was er alleen een bizonperk te vinden, maar nu is er een groot Russisch restaurant te bezichtigen. In het gebied komt er een stelplaats voor de parktrein. In Terre Du Froid is een volledig nieuw bizonreservaat aangelegd, een dat net als het olifantenreservaat doorloopt achter de parkmuren. In Terre Du Froid bevindt zich een groot watervliegtuig uit Amerika.

Verder[bewerken]

Samenwerking met WWF[bewerken]

Op 25 april 2003 werd, in samenwerking met WWF-België en gesteund door verscheidene overheidsinstanties, op een hiervoor gebouwde walvisvaarder (de Mersus Emergo) een permanente tentoonstelling geopend betreffende de gevaren waar ecosystemen aan onderhevig zijn.

Aan boord van de walvisvaarder kan men eveneens een vijftigtal vivariums terugvinden van het revalidatiecentrum "Carapace" waarin verwaarloosde dieren terug op krachten komen.

Sponsoring dier[bewerken]

Iedereen kan middels het geven van een financiële bijdrage (vanaf € 50 tot € 2730 afhankelijk van het dier), peter/meter worden van een specifiek dier of gewoonweg een financiële bijdrage leveren aan de programma's ter bescherming van bedreigde diersoorten.