Parkeergarage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parkeergarage Delft.jpg
Parkeergarage in Delft (binnenzijde)
Multi-storey car park in a Housing and Development Board estate, Singapore - 20060315.jpg
Parkeergarage in Singapore
Car park whirley-gig.JPG
Parkeergarage bij het Busch Stadium in Saint Louis (Missouri)

Een parkeergarage is een voorziening waar automobilisten (meestal) overdekt hun auto's kunnen parkeren.

Een parkeergarage kan in principe bestaan uit parkeerplaatsen, óf tegenwoordig soms ook uit een geautomatiseerd systeem waarmee parkeergelegenheid (dus geen parkeerplaats of -plek) geboden wordt. Voor het gebruik van een parkeergarage moet meestal worden betaald.

Toegang[bewerken]

Een parkeergarage heeft vaak meerdere verdiepingen en in dat geval zijn er hellingen, of bij uitzondering een lift, om met de auto op het gewenste niveau te komen. De garage kan boven- of ondergronds zijn, in het laatste geval zijn van buitenaf alleen de toegangen zichtbaar.

Meestal is er een aparte in- en uitgang voor auto's, beide afgesloten met een slagboom. Het is niet de bedoeling dat voetgangers hiervan gebruikmaken, voor voetgangers is er een apart trappenhuis, meestal met een lift.

Een parkeergarage kan een geheel zijn met een groot winkelcentrum. In dat geval kunnen de verdiepingen van de parkeergarage aansluiten op de verdiepingen van het winkelcentrum, waarbij lift en roltrappen gemeenschappelijk zijn.

Betaling[bewerken]

Rijdt men met de auto naar binnen, dan ontvangt men een kaartje, waarna de slagboom open gaat. Dit kaartje moet niet in de auto achtergelaten worden. Bij de toegang voor voetgangers bevindt zich een betaalautomaat waar voor de parkeertijd betaald kan worden. Het kaartje wordt dan geactiveerd en is ongeveer een kwartier geldig om de slagboom bij de uitgang te openen.

Een bekend probleem is dat sommige gebruikers - misschien doordat ze niet weten hoe het systeem werkt - proberen de parkeergarage te verlaten met een kaartje dat niet geactiveerd is of dat te lang geleden geactiveerd werd. Dat levert ergernis op bij andere gebruikers, want de uitgang is versperd, waardoor de activering van hun kaartje verloopt.

Een andere werkwijze, onder andere toegepast op het parkeerterrein van Schiphol, is dat de gebruiker bij aankomst de slagboom opent met een kredietkaart. Bij vertrek gebruikt hij dezelfde kredietkaart, waardoor de parkeerduur bekend is en het verschuldigde bedrag kan worden afgeschreven.

Kwaliteit[bewerken]

Er bestaat een keurmerk om de kwaliteit van parkeergarages in beeld te brengen. De ESPA (European Standard Parking Award) is een onderscheiding die namens de EPA (European Parking Association) wordt verstrekt wanneer een parkeergarage aan de gestelde eisen met betrekking tot veiligheid, snelheid, kwaliteit en toegankelijkheid voldoet.

In 2005 is het Platform Detailhandel Nederland begonnen met de nationale parkeertest waarin gekeken werd naar tarieven, bereikbaarheid, verlichting, bemanning, cameratoezicht, netheid, invalidentoegang en overige aspecten. In de test van 2006 belandde parkeergarage De Kolk in Amsterdam op de allerlaatste plaats.

De ANWB testte in 2004 een aantal parkeergarages in Nederland. De beste parkeergarages in Nederland bleken de parkeergarage Centraal in Arnhem, de parkeergarage van het Maagjesbolwerk in Zwolle en het Museumplein in Amsterdam. Het laagst scoorden de garages Markthof in Den Haag en Rijnkade in Utrecht.

Zie ook[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek