Parkhaven (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parkhaven (Rotterdam)
Locatie Parkhaven.png
Algemene gegevens
Plaats Rotterdam
Aanloop
Zijtak van Nieuwe Maas
Parkhaven.jpg
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Parkhaven is een vooroorlogse haven tussen het Lloydkwartier in en het Park in Rotterdam. De Parkhaven is gegraven tussen 1890 en 1893 en aangelegd voor de overslag van stukgoed.

Aan de westkant van de Parkhaven was van 1908 tot 1970 het stuwadoorsbedrijf Wm.H. Müller & Co's Stuwadoors Mij. N.V. gevestigd. Ook aan de oostkant van de Parkhaven vond stukgoed-overslag plaats.

Aan de noordwestkant van de Parkhaven is sinds 1911 de Rivierpolitie gevestigd. De patrouilleschepen hebben hier hun ligplaats.

In 1933 veranderde de functie van de Parkhaven. Door het voltooien van de Parksluizen werd de Parkhaven een verbindingsroute tussen de Nieuwe Maas en de Delfshavense Schie. De stukgoedoverslag aan de oostkant van de haven verdween en in 1960 werd hier in het kader van de Floriade de Euromast gebouwd. Jarenlang lagen hier het opleidingsschip Jan Backx en de Seven Seas, die in gebruik was als logementsschip. Tegenwoordig ligt hier een drijvend Chinees restaurant.

De Müller-pier aan de westkant van de Parkhaven is jarenlang in gebruik geweest als evenemententerrein. Tegenwoordig staat op de Müllerpier de woningbouw van het Lloydkwartier.