Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (samenstelling 2014-2019)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is de samenstelling van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap voor de legislatuurperiode 2014-2019. Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap telt 25 rechtstreeks gekozen leden. Bovendien zijn er ook leden met raadgevende stem: zij mogen vergaderingen bijwonen, maar mogen niet deelnemen aan stemmingen of initiatieven nemen. Dit is een onbepaald aantal en kan dus per legislatuur variëren. Deze leden met raadgevende stem zijn de Duitstalige provincieraadsleden van de provincie Luik en Duitstalige leden van de Kamer, het Waals Parlement en het Europees Parlement.

Deze legislatuur volgde uit de Duitstalige Gemeenschapsraadverkiezingen van 25 mei 2014 en ging van start op 17 juni 2014.

Tijdens deze legislatuur is de regering-Paasch in functie, die steunt op een meerderheid van ProDG, SP en PFF. De oppositiepartijen zijn dus CSP, Ecolo en Vivant.

Samenstelling[bewerken]

Fractie Zetels
CSP 7
ProDG 6
SP 4
PFF 4
Ecolo 2
Vivant 2

Lijst van de parlementsleden[bewerken]

Volksvertegenwoordiger Partij Opmerkingen
Nelles, Robert Robert Nelles CSP
Knops, Patrick Patrick Knops CSP Vervangt vanaf 23 april 2018 Mirko Braem, die om beroepsredenen ontslag neemt. Braem verving vanaf 17 juni 2014 Pascal Arimont, die verkiest om in het Europees Parlement te zetelen.
Grommes, Herbert Herbert Grommes CSP
Creutz-Vilvoye, Patricia Patricia Creutz-Vilvoye CSP
Frank, Luc Luc Frank CSP
Franzen, Daniel Daniel Franzen CSP
Franssen, Jérôme Jérôme Franssen CSP Vervangt vanaf 20 februari 2017 Marion Dhur, die burgemeester van Burg-Reuland wordt en dit niet wil cumuleren met het mandaat van parlementslid.
Cremer, Freddy Freddy Cremer ProDG Vervangt vanaf 26 juni 2014 Oliver Paasch, die minister in de Duitstalige Gemeenschapsregering wordt.
Reuter, Wolfgang Wolfgang Reuter ProDG Vervangt vanaf 26 juni 2014 Harald Mollers, die minister in de Duitstalige Gemeenschapsregering wordt.
Klinkenberg, Lydia Lydia Klinkenberg ProDG
Schmitz, Petra Petra Schmitz ProDG
Scholzen, Liesa Liesa Scholzen ProDG Vervangt vanaf 21 september 2015 Friedhelm Wirtz, die actief wordt in de intercommunale Vivias.
Velz, Alfons Alfons Velz ProDG
Lambertz, Karl-Heinz Karl-Heinz Lambertz SP Parlementsvoorzitter tot 19 september 2016.
Servaty, Charles Charles Servaty SP Vervangt vanaf 17 juni 2014 Edmund Stoffels, die verkiest om in het Waals Parlement te zetelen.
Strougmayer, Marcel Marcel Strougmayer SP Vervangt vanaf 15 september 2015 Louis Siquet, die op pensioen gaat. Eerste opvolger Antonios Antoniadis is minister in de Duitstalige Gemeenschapsregering en kan het mandaat bijgevolg niet uitoefenen.
Neycken-Bartholemy, Kirsten Kirsten Neycken-Bartholemy SP
Gentges, Christoph Christoph Gentges PFF Vervangt vanaf 26 juni 2014 Isabelle Weykmans, die minister in de Duitstalige Gemeenschapsregering wordt.
Miesen, Alexander Alexander Miesen PFF Parlementsvoorzitter vanaf 19 september 2016.
Jadin, Evelyn Evelyn Jadin PFF
Freches, Gregor Gregor Freches PFF
Niessen, Marc Marc Niessen Ecolo Vervangt vanaf 23 januari 2017 Franziska Franzen, die ontslag neemt om voor verjonging te zorgen.
Mockel, Freddy Freddy Mockel Ecolo
Balter, Michael Michael Balter Vivant
Mertes, Alain Alain Mertes Vivant Vervangt vanaf 17 juni 2014 Linda Nix, die beslist om niet te zetelen.

Leden met raadgevende stem[bewerken]

Naam Partij Opmerkingen
Arimont, Pascal Pascal Arimont CSP Zetelt in het Europees Parlement.
De Palmenaer, Nicole Nicole De Palmenaer CSP Zetelt in de provincieraad van Luik. De Palmenaer was lid met raadgevende stem van 20 februari 2017 tot 25 juni 2018 in opvolging van Anne Marenne-Loiseau, die stopte als provincieraadslid. Na haar ontslag wordt zij niet meer vervangen.
Jadin, Kattrin Kattrin Jadin PFF Zetelt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Baltus-Möres, Jennifer Jennifer Baltus-Möres PFF Zetelt in het Waals Parlement.
Zacharias, Bernard Bernard Zacharias PFF Zetelt in de provincieraad van Luik.
Stoffels, Edmund Edmund Stoffels SP Zetelt in het Waals Parlement.
Ossemann, Alfred Alfred Ossemann SP Zetelt in de provincieraad van Luik.
Niessen, Hans Hans Niessen Ecolo Zetelt in de provincieraad van Luik.