Parnassus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parnassos
Bos van de muzen op de Parnassus

De Parnassus (Oudgrieks: Παρνασσός, Parnassos, Nieuwgrieks: Parnassós Óros, vroeger in het Nederlands "Parnás") is een ruig en onherbergzaam bergmassief in het zuiden van de landstreek Phocis, Centraal-Griekenland, dat tot een hoogte van 2457 meter reikt. De twee belangrijkste, vaak met sneeuw bedekte, toppen zijn de Tithorea en de Lycorea. Aan de voet ervan ligt Delphi. Het gebergte wordt beschermd door het in 1938 opgerichte Nationaal park Parnassos.

De berg was gewijd aan Apollon en het tehuis van de muzen. In de Corycaeïsche Grot op de zuidhelling vonden Bacchische plechtigheden plaats. Uit een kloof genaamd de Phaedriadae ontsprong de bron van Castalia waaruit dichters inspiratie putten (zoals uit zoveel andere bronnen in de oudheid). Ten westen hiervan bevond zich de Pythia van het Orakel van Delphi.

De Corycaeïsche Grot

Tijdens de zondvloed bleef alleen de top van de berg boven water. Deucalion kwam er met zijn schip op terecht. Apollon verwondde op de Parnassus de slang Python.

De Parnassus is rijk aan bauxiet en in de buurt bevinden zich tegenwoordig aluminiumfabrieken. De berg is een populair skigebied.

De Montparnasse in Parijs en de Franse dichtschool der Parnassiens zijn naar de Parnassus vernoemd.Externe link[bewerken]