Parochie Heilige Drie-eenheid (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige Drie-eenheid
De overwinning van de eeuwigheid (Drie-eenheid) wordt voorgesteld door een kar die getrokken wordt door de vier evangelisten met hun symbolen. Op de kar staat een Gnadenstuhl-weergave van de Drie-eenheid.
Pastoor H. Spiertz
Plaats Nijmegen, Berg en Dal, Heilig Landstichting en Malden
Bisdom 's-Hertogenbosch
Dekenaat Nijmegen
Patroonheilige Drie-eenheid
Website
Lijst van Nederlandse parochies
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Drie-eenheid is een rooms-katholieke parochie in de Nederlandse plaatsen Nijmegen, Berg en Dal, Heilig Landstichting en Malden. De parochie is op 1 juni 2012 ontstaan door de fusie van de volgende parochies: Emmaüs, de Pastorale Eenheid Heilige Drie-eenheid en De Verrijzenis. In 2015 en 2016 zijn ook de parochies H.H. Johannes en Jacobus in Nijmegen en de H. Antonius Abt in Malden onderdeel geworden van de nieuwe parochie. De parochie heeft beschikking over acht kerkgebouwen en één Lourdesgrot. Direct naast de grot en de gelijknamige kerk ligt sinds 2018 een moestuin die tevens is ingericht als ontmoetingsplaats. Verder herbergt ze een groot devotiepark en een retraitehuis in de bossen rondom Heilig Landstichting en het moederhuis van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament in Nederland. De Sacramentskerk is onderdeel van dit kloostercomplex.

De parochie Heilige Drie-eenheid is één van de twee grote fusieparochies binnen de grenzen van de gemeente Nijmegen. De andere parochie is gewijd aan de heilige Stefanus.

De studentenkerk op de campus van de Radboud Universiteit is de hoofdkerk en overigens ook het enige kerkgebouw van de parochie van de Heilige Geest. Deze parochie is met name bedoeld voor studenten en medewerkers van de RU en de HAN University of Applied Sciences (voorheen Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)).

Overzicht kerkgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]