Parochie Heiligen Petrus en Paulus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parochie Heiligen Petrus en Paulus
Pastoor Jeroen Smith en Walter Broeders
Plaats Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude-Rijndijk, Zoeterwoude-Dorp en Stompwijk
Bisdom Rotterdam
Patroonheilige Petrus en Paulus
Website
Lijst van Nederlandse parochies
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De parochie van de Heiligen Petrus en Paulus van Leiden en ommelanden is een rooms-katholieke parochie in de Nederlandse plaatsen Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Stompwijk. Zij is op 1 oktober 2012 ontstaan door de fusie van alle acht parochies in deze plaatsen. De naam verwijst naar de kapel van de Graven van Holland die in in 1121 werd gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus.

Kerkgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De parochie omvat de volgende negen kerken:

In Leiden:

In Zoeterwoude:

In Stompwijk (gemeente Leidschendam-Voorburg):

Kerkgebouwen van de parochie die eerder aan de eredienst zijn onttrokken betreffen de Sint Leonarduskerk in Leiden, de Menswordingkerk in Leiderdorp en de Christus Dienaarkerk in Zoeterwoude. De Antonius van Paduakerk en de Maria Middelareskerk vormen samen de parochiekern LAM Gods. De andere kerken zijn afzonderlijke parochiekernen binnen de parochie.

Diaconie[bewerken | brontekst bewerken]

De parochie organiseert diaconale activiteiten via het Diaconaal Centrum De Bakkerij, samen met de Protestantse gemeente Leiden.[1] Daarnaast vindt ondersteuring plaats via de Inter-Parochiële Caritas Instelling.

RKJ Leiden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de jaren 70 bestaat binnen de parochie een Rooms-Katholieke Jongerengroep (RKJ Leiden) die wekelijkse bijeenkomsten houdt.[2] Verder heeft de parochie een tienergroep.[3]

Nieuwe bewegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit de Gemeenschap Emmanuel worden er in Leiden worden zogenaamde “huiskringen” gehouden en bestaat er een studentenhuis in Leiden voor vrouwelijke studenten.[4] Gemeenschap en Bevrijding houdt wekelijkse bijeenkomsten in Leiden.[5] Het Opus Dei houdt bezinningsavonden in Leiden.[6]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]