Parthenopeïsche Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Repubblica Partenopea
 Koninkrijk Napels 1799 Koninkrijk Napels 
Flag of the Parthenopaean Republic.svg
(Details)
Kaart
ParthenopR.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Napels
Talen Italiaans
Regering
Regeringsvorm Republiek
Geschiedenis
- Ontstaan 23 januari 1799
- Opgeheven 20 juni

De Parthenopeïsche Republiek was een staat die op 23 januari 1799 werd geschapen uit het Koninkrijk Napels nadat koning Ferdinand IV door Fransgezinde republikeinen was verdreven. De naam verwijst naar Parthenope, een oude Griekse kolonie op de locatie van het huidige Napels.

Ferdinand, aanvankelijk een verlicht despoot, keerde zich fel tegen de idealen van de Franse Revolutie. Hij nam in 1793 deel aan de Eerste Coalitie tegen Frankrijk en vervolgde alle pro-Franse elementen in zijn koninkrijk. In 1799 vielen Franse revolutionaire troepen Napels echter binnen, waarop hij overhaast naar Sicilië vluchtte.

Enige dagen later proclameerde de Franse generaal Jean-Étienne Championnet de republiek en stelde een provisorische regering met 21 leden in die het land op democratische wijze zou moeten leiden. Contrarevolutionaire troepen, bestaande uit een pauselijk leger onder kardinaal Fabrizio Ruffo di Calabria, een Engelse vloot onder Horatio Nelson en Sardijnse en Britse troepen, vielen de republiek echter al snel binnen, waarbij republikeinen op grote schaal werden afgeslacht. Op 20 juni werd Napels heroverd en Ferdinand op de troon hersteld. Hij keerde na het Verdrag van Amiens in 1802 definitief terug.

Zie de categorie Repubblica Partenopea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.