Partij van Nationale Eenheid (Noord-Cyprus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij van Nationale Eenheid
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Ersin Tatar
Geschiedenis
Opgericht 1975
Algemene gegevens
Actief in Turkse Republiek Noord-Cyprus
Richting Rechts
Ideologie Conservatisme
Liberaal conservatisme
Turks-Cyprioten nationalisme
Kleuren Oranje, Zwart, Wit
Website http://www.ubp-kktc.org/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Partij van Nationale Eenheid (Turks: Ulusal Birlik Partisi) is een rechtse, conservatieve en liberaal-conservatieve politieke partij in de Turkse Republiek Noord-Cyprus die op 11 oktober 1975 werd opgericht door Rauf Denktaş. De partij bleef aan de macht van haar oprichting tot aan de verkiezingen in 2003, met uitzondering van de periode van 1994 tot 1996. De partij heeft lidmaatschap aangevraagd van de Partij van Europese Liberalen en Democraten.

Tijdens de verkiezingen voor het lagerhuis op 19 april 2009 won de partij 44% van de stemmen en 26 van de 50 zetels. Haar kandidaat, voormalig de facto premier Derviş Eroğlu, won tijdens de presidentiële verkiezingen op 17 april 2005 22,8% van de stemmen. Bij de verkiezingen in 2018 werd de partij met 21 zetels wederom de grootste.

De partij wil graag eenheid en nauwe betrekkingen tussen Noord-Cyprus en Turkije en steunt de de facto onafhankelijkheid van Noord-Cyprus. Tot nog toe is de partij een tegenstander van hereniging met de Grieks-Cyprioten van de internationaal erkende republiek Cyprus.

Politiek leiders[bewerken]

Externe link[bewerken]