Partij voor Zeeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij voor Zeeland
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Johan Robesin
Geschiedenis
Opgericht 1998
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Centrum
Ideologie Opkomen voor Zeeuwse belangen
Website www.partijvoorzeeland.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Partij voor Zeeland (PvZ) is een Nederlandse, provinciale politieke partij in de provincie Zeeland. De partij is lid van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

De PvZ is opgericht op 4 september 1998. Het is in feite een voortzetting van de Zeeuws-Vlaamse Volkspartij (ZVP), nadat die door Rinus Stoffels, een ex CDA-raadslid uit Veere, voor 100.000 gulden was opgekocht.[1][2] Met Stoffels als lijsttrekker haalde de PvZ bij de Provinciale Statenverkiezingen van 1999 vier zetels.[3] Fractievoorzitter werd Jean-Paul Hageman, een van de oprichters van de ZVP.[4] Hij werd in 2006 opgevolgd door Johan Robesin.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 behield de partij haar twee zetels in de Provinciale Staten. In april 2011 werd bekend dat partijleider Robesin bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei 2011 niet voor de OSF zou stemmen, maar voor een van de partijen van de regeringscoalitie. Het kabinet-Rutte I (VVD en het CDA, met gedoogsteun vanuit de Tweede Kamer van de PVV) zou hierdoor precies de meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. Volgens Robesin zou premier Rutte hebben toegezegd dat in ruil voor zijn steun de Hedwigepolder niet zou worden ontpolderd. Rutte bestreed dit.[5]

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 verloor de partij één zetel, die bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 weer werd teruggewonnen.

Externe link[bewerken]