Partij voor de Vrijdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij voor de Vrijdag
Diskjockey Rob Janssen
Wijnand Speelman (2021-heden)
Sidekick(s) Lideke de Vries (2020-heden),
Pieter Kok (2018-2021),
Mark Versteden (2018-2020)
Uitzendingen
Tijdstip vrijdag:
19:00 uur - 22:00 uur
Omroep AVROTROS
Radiostation NPO 3FM
Periode 19 oktober 2018 - heden
Portaal  Portaalicoon   Media

Partij voor de Vrijdag is het een radioprogramma dat wordt uitgezonden op de vrijdagavond op NPO 3FM. Het programma wordt gepresenteerd door Rob Janssen en sinds 2021 Wijnand Speelman. Het programma is elke vrijdagavond te beluisteren vanaf 19:00 uur tot 22:00 uur. Het programma is ook te beluisteren als podcast, inclusief extra content, te bekijken op YouTube en sinds 1 oktober 2021 op NPO 1 Extra. Er is geen verschil in het kijken via de livestream van NPO 3FM of NPO 1 Extra. In 2018 werd het programma live uitgezonden op NPO 3 Extra.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eind september 2018 kondigde 3FM haar nieuwe programmering aan. Het vrijdagavondprogramma Franks Feestje kwam te vervallen doordat Frank van der Lende vertrok naar de avond van de zender. Partij voor de Vrijdag is daarmee de opvolger van Van der Lende's programma.

De eerste uitzending van Partij voor de Vrijdag was op 19 oktober 2018. Rob Janssen had als sidekicks Pieter Kok en Mark Versteden aan zijn zijde, beter bekend als Pieter de Bode en Ceremoniemeester Mark. Op 1 mei 2020 nam Ceremoniemeester Mark afscheid. Vanaf de week erna werd hij opgevolgd door Lideke de Vries, later bekend als 'commissaris Lideke', die naast sidekick ook de producer van het programma is.

Op 26 februari 2021 vertrok ook Pieter de Bode. Sinds 5 maart 2021 nam Wijnand Speelman de plek van Pieter in en wordt het programma in duo-vorm gepresenteerd door Rob en Wijnand. Beide heren hadden al eerder samengewerkt tijdens 3FM Serious Request 2020.

Programmaformat[bewerken | brontekst bewerken]

Het radioprogramma is een mix van muziek en gesprekken tussen Rob, Wijnand en Lideke. Tijdens de gesprekken worden veel grappen gemaakt en ontstaat regelmatig een melige sfeer. Het programma wordt op beeld geregistreerd door 'Cameraman Vince' Stick en Martijn 'Tinus de Technicus' van de Wouw. Bij afwezigheid wordt Wijnand vervangen door Jorien Renkema.

Eén van de statuten van de partij is 'Een prettig weekend voor iedereen'. In het begin van het programma werd dan ook elk telefoongesprek beëindigd met 'Prettig Weekend'. Doordat luisteraars die inbellen dit niet altijd wisten duurde het nogal eens vrij lang voordat een gesprek afgerond werd, dit werd namelijk pas gedaan als de betreffende beller 'Prettig weekend' antwoordde. Doordat dit het tempo nogal uit het programma haalde is dit gebruik vrij snel opgeschort.

Programmaonderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

 • De Open Weekend Lijn: De Open Weekend Lijn wordt meestal aan het begin van het programma gedaan en aan het einde. Luisteraars kunnen inbellen en met Rob, Wijnand en Lideke praten over ieder onderwerp. Ook kunnen luisteraars aan iemand de groetjes doen. De jingle is afgeleid van het nummer Open van The Scene.
 • 2 Categorieën-spel: Luisteraars en aanwezigen in de studio kunnen vanuit 2 categorieën een nieuw woord maken. De leukste inzendingen worden in een lijst met eervolle vermeldingen genoemd en de aller-aller leukste die wordt gebeld en die mag grabbelen in de grabbelton. Rob vraagt vervolgens altijd, wat je met de gewonnen prijs gaat doen. En dat valt (gelet op de prijzen die je wint) niet altijd mee om iets te bedenken.
 • Het Koffertje van de Radio: Sinds 26 juni 2020 is er elke aflevering een Koffertje in de studio. Deze gaat alleen iedere eerste vrijdag van de week om half negen open. Hierin zit dan een speciaal attribuut of mededeling voor in het programma. Zo is er tijdens de eerste keer een mededeling gedaan dat het 2e seizoen van Jeu-de-Boulen met Stoelen weer van start ging. "Commissaris Lideke" probeert altijd voor half negen, zo rond tien over zeven, het koffertje al open te krijgen. Dit tot tegenzin van Rob en Wijnand.
 • Trapper van de Week: Elke week kiest Rob een nieuwe 'Trapper van de Week'. Dit is een plaat waar de luisteraar lekker hard op gaat. Rob heeft een Spotify-playlist waarin alle Trappers van de Week staan. Soms kan een Trapper van de Week ook meerdere weken gelden.
 • Carnaval-Countdown: De partijleden tellen af naar carnaval door middel van het Carnaval Countdown-apparaat. Het bijzondere is dat dit item alleen door kan gaan als er een gulden aanwezig is, anders werk het apparaat niet.
 • Jeu-de-Boulen met Stoelen: Dit spel, is zoals de naam al doet vermoeden, een variant op Jeu-de-Boulen maar dan met Stoelen. Een team van drie vrienden of collega's vertegenwoordigen een stad of dorp en proberen dan, met de drie grote partijzetels, zo dicht mogelijk bij het kleinere gouden stoeltje te gooien. Welke altijd door de partijvoorzitter gegooid wordt. In het eerste seizoen heeft Heeswijk-Dinther de prijs gewonnen, namelijk een partijbijeenkomst in de plaats waar de deelnemers voor speelden. Zie ook Jeu de Boelen met stoelen.
 • Lijst van ingekomen stukken: Commisaris Lideke leest een selectie van de Youtube comments voor, welke indien nodig worden besproken. Later werden ook ingezonden fysieke post en appjes via de Partijfoon behandeld. De Partijfoon is een telefoonnummer waarnaar luisteraars de hele week sms'jes kunnen sturen. Iedere week wordt er ook een 'Appje van de Week' gekozen.
 • Bijzondere (spreek)woorden en gebruiken: Tijdens het programma zijn veelal per ongeluk een aantal bijzondere (spreek)woorden en gebruiken ontstaan. Zoals bijvoorbeeld: OLEPA, een schip in de vla zien zakken [veelal gevolgd door huts huts huts…] en bij het met de wang aanraken van een toets door een luisteraar volgt standaard “toets een 1” door presentator Janssen. Op vrijdag 13 mei 2022 is een typisch West-Fries spreekwoord “van de rel raken” geïntroduceerd door commissaris Lideke. De tijd zal het leren of “van de rel raken” een blijvertje wordt.

Voormalige onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Interruptietelefoon: Luisteraars kunnen bellen naar de studio met opmerkingen en vragen die gedurende de show worden behandeld in de uitzending.
 • De Beste Wensen: Via de Interruptietelefoon, mag je het hele jaar door de beste wensen wensen. Rob draait daarna, vaak met tegenzin,[bron?] zijn “allerbeste wensen Jingle”. 'Ceremoniemeester Mark' heeft bij zijn vertrek de jingle meegenomen, waardoor deze niet meer gedraaid kan worden.[bron?] Sinds januari 2021 heeft Mark de jingle terug gestuurd.[bron?]
 • Star Trekkin': Als er niet binnen een bepaalde tijd naar de studio wordt gebeld, draait Janssen het nummer Star Trekkin' van The Firm. De luisteraar die als eerste belt en in de uitzending komt mag bepalen welk nummer hiervoor in de plaats komt. Dit is in de loop van 2020 gestopt.
 • Sfeerverhogend Referendum: Luisteraars kunnen stemmen voor de laatste plaat. Janssen kiest twee platen uit en de plaat met de meeste stemmen wordt gedraaid. Dit is in de loop van 2020 gestopt.
 • Voicemailbericht van Geert: De uitzending wordt om 22 uur afgesloten met een voicemailbericht van ene Geert. Hij beschouwt veelal de afgelopen uitzending en levert meestal commentaar op de DJ, de gasten, de gedraaide muziek of de zender/NPO. Deze Geert heeft qua stem veel weg van Geert Wilders, die ook een PVV voorzit. Geert heeft nogal moeite met het ophangen van zijn telefoon. Sinds de 46e aflevering op 4 oktober 2019 heeft Geert niet meer gebeld naar de studio.

Podcast en Youtube[bewerken | brontekst bewerken]

Partij voor de Vrijdag is niet alleen een programma om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Iedere aflevering wordt op de maandag na de uitzending ook als podcast en als Youtube video beschikbaar gemaakt. Vanwege muziekrechten wordt alle muziek uit het programma geknipt. De podcast bevat daarnaast ook extra content. Dit bestaat uit een voordeel en een nadeel. Het voordeel zit voor de uitzending en het nadeel komt na de uitzending. Dit onderdeel heet het nadeel omdat je eerst de hele podcast moet beluisteren.

Jeu de Boulen met Stoelen[bewerken | brontekst bewerken]

Jeu de Boulen met Stoelen is een terugkerend programma-item. Het spel is gebaseerd op hetzelfde principe als jeu de boule, maar dan met stoelen. Het spel wordt iedere week gespeeld door een team van 3 personen. Eerst werpt Janssen een klein gouden stoeltje, en daarna mag het team de 3 zetels naar het gouden stoeltje werpen. De bedoeling is dat de 3 stoelen zo dicht mogelijk bij het kleine stoeltje komt te liggen. De uiteindelijke winnaars krijgen de Partij voor de Vrijdag-partijbijeenkomst cadeau.

De winnaar van het 1e seizoen van Jeu de Boulen met Stoelen is Heeswijk-Dinther. Daarmee is het dorp de 1e organisator van de partijbijeenkomst. Onder leiding van Bart van der Pas behaalde het team de winst, door in de finale team Moordrecht te verslaan.

Op 26 juni 2020 maakte Janssen bekend dat luisteraars zich kunnen inschrijven voor het tweede seizoen. De week daarop, 3 juli 2020, maakte hij bekend dat het partijbestuur heeft besloten dat het tweede seizoen zal aanvangen op vrijdag 28 augustus 2020. Gedurende 10 weken kan er worden gestreden om de hoogste plek in het klassement, de 11e week is de finaleweek.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Finale - De Gouden Zone[bewerken | brontekst bewerken]

Team Positie
Heeswijk-Dinther Winnaar
Moordrecht Tweede plaats
Utrecht Gedeelde derde plaats
NOS Amsterdam Gedeelde derde plaats

Klassement[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Team Score (cm) Positie Opmerking
1 19/10/2018 Veldhoven 225 25
2 26/10/2018 Mill 795 39
3 02/11/2018 Achterveld 34 7
4 09/11/2018 Baexem 387 34
5 16/11/2018 Deurne 46 10
6 23/11/2018 Vlaardingen 142 20
7 30/11/2018 Goirle 68,5 12
8 14/12/2018 Delft 16 5
9 04/01/2019 Raamsdonksveer 110 16
10 11/01/2019 Amsterdam 377 33
11 25/01/2019 Wezep 227 26
12 01/02/2019 Schijndel 44 9
13 08/02/2019 Urk 180 24
14 15/02/2019 Kruiningen 920 41 Vervangende partijvoorzitter Kevin van Arnhem
15 22/02/2019 Geen Jeu de Boulen met Stoelen i.v.m. Carnavalsuitzending
16 01/03/2019 Bodegraven 39 8 Vervangende partijvoorzitter Herman Hofman
17 08/03/2019 Heeswijk-Dinther 15 3 De Gouden Zone gehaald
18 15/03/2019 Boxtel 175 22
19 22/03/2019 NOS Hilversum 67 11
20 29/03/2019 Den Bosch 179 23
21 05/04/2019 Tilburg 71 13
22 12/04/2019 Boerengat 895 40
23 19/04/2019 Zuidlaren 168 21
24 26/04/2019 Maarssen 288 31
25 03/05/2019 Utrecht 0 1 De Gouden Zone gehaald
26 10/05/2019 Waalwijk 244 29
27 17/05/2019 Rijsbergen 139 19
28 24/05/2019 Moordrecht 15 4 De Gouden Zone gehaald
29 31/05/2019 Zutphen 136 18
30 07/06/2019 Zevenhuizen 90 14
31 14/06/2019 Creil 255 30
32 21/06/2019 Asten 445 37
33 28/06/2019 Eindhoven 31 6
34 05/07/2019 Dongen 318 32
35 12/07/2019 Heerde 229 27
36 19/07/2019 Breda 230 28
37 26/07/2019 Rotterdam 388 35
38 02/08/2019 Den Haag 505 38
39 09/08/2019 Culemborg 125 17
40 23/08/2019 NOS Amsterdam 0 2 Vervangende partijvoorzitter Herman Hofman

De Gouden Zone gehaald

41 30/08/2019 Berkel Enschot 100 15 Vervangende partijvoorzitter Herman Hofman
42 06/09/2019 Lemelerveld 430 36

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Team Score (cm) Positie Opmerking
1 28/08/2020 Zuidlaren 790 9
2 04/09/2020 Oosterhout 553 7
3 11/09/2020 Kortenhoef 1020 10
4 18/09/2020 Burgerbrug 365 6
5 25/09/2020 Katwijk aan Zee 330 5
6 13/08/2021 Appeldoorn 660 8
7 27/08/2021 Lion/Hengelo 72 1 De Gouden Zone gehaald
8 03/09/2021 Arnhem 73 2 Winnaar
9 10/09/2021 Rheine 89 3
10 17/09/2021 Giethoorn 190 4
11 24/09/2021 Finale Arnhem tegen Henlion 200:240

Na deze afleveringen is een stop ingelast in verband met de coronacrisis. De reeks is in de zomer van 2021 verder opgepakt, nog steeds voor het kampioenschap van 2020. Er was geen partijbijeenkomst.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Team Score (cm) Positie Opmerking
1 06/05/2022 Helvoirt 0 1
2 13/05/2022 Den Bosch 645 6
3 20/05/2022 Vethuizen 780 7
4 27/05/2022 Groesbeek 290 4
5 03/06/2022 Hilversum 82 2
6 10/06/2022 Utrecht 225 3
7 24/06/22 Raamsdonksveer 370 5

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]