Pascale Plusquin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pascale Plusquin
Pascale Plusquin
Algemene informatie
Volledige naam P.S.M.L. Plusquin
Geboren 1974
Geboorteplaats Maastricht
Partij Partij voor de Dieren
Politieke functies
2015-heden lid Provinciale Staten van Limburg
2015-heden fractievoorzitter PvdD Limburg
2018-heden lid gemeenteraad van Heerlen
2018-heden fractievoorzitter PvdD Heerlen
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Statenlid Pascale Plusquin in het Limburgs Gouvernement.

Pascale (P.S.M.L.) Plusquin (Maastricht, 1974) is een Nederlands politica voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Sinds 2015 is zij lid van de Provinciale Staten van Limburg. Sinds 2018 is zij lid van de gemeenteraad van Heerlen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Provinciale Statenverkiezingen 2015 stond Plusquin aanvankelijk op plek twee, waarmee ze niet verkozen werd. Eind 2015 kwam ze echter alsnog de Limburgse provinciale politiek binnen doordat Kamerlid Esther Ouwehand zich vanaf 17 november 2015 voor 4 maanden liet vervangen door Limburgs Statenlid Frank Wassenberg. Plusquin nam de zetel van Wassenberg over en werd op 11 december beëdigd door gouverneur Theo Bovens.[1] Ouwehand bleef echter langer afwezig dan op voorhand gedacht, waardoor Plusquin aanbleef tot 17 oktober 2016.[2]

Frank Wassenberg nam de Statenzetel echter niet meer in. Dit doordat de PvdD bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 groeide van twee naar vijf zetels, Frank Wassenberg op een verkiesbare vierde plek stond en dus Kamerlid werd. Plusquin mocht van Wassenberg in de tussentijd de Statenzetel blijven innemen. Zodoende zit Plusquin dus al sinds 11 december 2015 onafgebroken in het Limburgse Parlement. Op haar initiatief werd in 2017 Limburg een regenboogprovincie.[3] Daarnaast stak zij tot tweemaal (in 2018 en 2019) toe een stokje voor de uitbreiding van de geitenhouderijen in Noord-Limburg (Nederland),[4][5] hetgeen erg gevoelig ligt in de regio omwille van Q-koorts.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kwam de PvdD in Limburg alleen op in de gemeente Heerlen.[6] Plusquin, woonachtig in die gemeente, voerde de lijst aan en de partij kwam met twee zetels de Heerlense gemeenteraad binnen. Nadat Plusquin ook bij de Provinciale Statenverkiezingen 2019 als lijsttrekker gekozen werd van de Limburgse PvdD-fractie,[7] groeide de partij van 1 naar 2 zetels in het Limburgs Gouvernement. Sindsdien combineert Plusquin het Heerlense raads- en Statenlidmaatschap in Limburg. Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2019 stond Plusquin op plek 9 namens de Partij voor de Dieren, maar werd niet verkozen.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 stond Plusquin op plek 8 van de PvdD-kandidatenlijst. Daarbij behaalde zij bijna 6.000 voorkeursstemmen, maar werd niet verkozen in de Tweede Kamer. Naast haar politieke loopbaan is zij werkzaam als mobiliteitsmakelaar voor Zuid-Limburg Bereikbaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]