Passerelle Léopold-Sédar-Senghor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Passerelle Léopold-Sédar-Senghor
De brug vanaf de Rive Droite
Algemene gegevens
Locatie Parijs, Frankrijk
Overspant Seine
Lengte totaal 106 m
Breedte 15 m
Bouw
Bouwjaar 1997-1999
Ingebruikname 1999
Gebruik
Weg Quai des Tuileries
Quai Anatole France
Architectuur
Type Boogbrug
Architect(en) Marc Mimram
Materiaal Staal
Hout
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Parijs

De Passerelle Léopold-Sédar-Senghor (Nederlands: Léopold Sédar Senghorvoetgangersbrug) (vroeger Passerelle Solférino of Pont de Solférino geheten) is een voetgangersbrug over de rivier de Seine in de Franse hoofdstad Parijs, gebouwd tussen 1997 en 1999.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgaande bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste brug, een gietijzeren constructie, werd geopend door Napoleon III in 1861 en deed een eeuw lang dienst als verbinding tussen de Quai Anatole-France en de Quai des Tuileries. Deze brug, gebouwd door de ontwerpers van de Pont des Invalides, Paul-Martin Gallocher de Lagalisserie en Jules Savarin, is genoemd naar de overwinning in juni 1859 in de Slag bij Solferino. Hij was echter erg wankel - vooral veroorzaakt door schade aangebracht door aken - en werd afgebroken en in 1961 vervangen door een stalen voetgangersbrug, die op zijn beurt werd gesloopt in 1992.

De huidige brug[bewerken | brontekst bewerken]

Staande op de brug, kijken naar het zuiden

De nieuwe Passerelle de Solférino tussen het Musée d'Orsay en de Jardin des Tuileries werd gebouwd tussen 1997 en 1999, onder leiding van de architect Marc Mimram. De metalen brug, bestaande uit één enkele boog zonder steunpunt in de rivier, is bedekt met exotisch hout (ipé, een Braziliaanse houtsoort). De brug is duidelijk steviger dan zijn voorgangers: bij elk uiteinde lopen de betonnen funderingen voor de pijlers tot vijf meter onder de grond, en de houtstructuur is een verbinding van 6 elementen, die samen 150 ton wegen en zijn gefabriceerd door het bedrijf Eiffel. De innovatieve architectuur van het ontwerp leverde Marc Mimram de Prix de l'Équerre d'Argent van het jaar 1999 op.

De brug werd op 9 oktober 2006 hernoemd naar de Senegalese schrijver, dichter, filosoof en president Léopold Sédar Senghor, ter ere van zijn honderdste geboortedag.

Panorama[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama van de Passerelle Léopold-Sédar-Senghor.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De brug verbindt het 7e arrondissement met het 2e arrondissement, ter hoogte van de Jardin des Tuileries.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Passerelle Léopold-Sédar-Senghor.
Volgende brug stroomafwaarts:
Pont de la Concorde
Bruggen over de Seine Volgende brug stroomopwaarts:
Pont Royal