Naar inhoud springen

Passiebloemfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Passiebloemfamilie
Passiflora foetida
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
familie
Passifloraceae
Juss. ex Roussel (1806)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Passiebloemfamilie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De passiebloemfamilie (Passifloraceae) is een familie van bloeiende planten. Het is een middelgrote familie met honderden soorten: bomen, struiken, lianen en klimplanten. Deze horen meestal in tropische gebieden thuis.

De familie ontleent zowel haar wetenschappelijke als Nederlandse naam aan de passiebloem (Passiflora), ook het soortrijkste geslacht in de familie: het bevat ruim 500 soorten. Dit omvat Passiflora edulis forma edulis, van de bekende paarse passievruchten, alsook tuinplanten als Passiflora caerulea.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Cronquistsysteem (1981) plaatste de familie in de orde Violales, maar modernere classificaties zoals APG II (2003) plaatsen de familie in de orde Malpighiales. In APG II heeft de familie twee toegestane omschrijvingen, namelijk inclusief de planten die anders de families Malesherbiaceae en Turneraceae (een omschrijving sensu lato) of exclusief deze planten, dus in een traditionele omschrijving (sensu stricto). In dat laatste geval zullen de volgende geslachten tot de familie horen, met honderden soorten:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Passifloraceae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.