Pasteur Bizimungu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pasteur Bizimungu
Plaats hier een foto
Geboren 1950
Geboorteplaats Gisenyi
Partij FPR
Vijfde president van Rwanda
Ambtstermijn 1994 - 2000
Voorganger Théodore Sindikubwabo
Opvolger Paul Kagame
Vicepresident Paul Kagame
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Pasteur Bizimungu (Gisenyi, 1950) was van 1994 tot 2000 president van Rwanda.

Bizimungu, een Hutu, was familie van de Hutu-president van Rwanda, Juvénal Habyarimana. Na de moord op zijn broer, een kolonel in het Rwandese leger, waarschijnlijk in opdracht van het leger, sloot Bizimungu zich aan bij het door voornamelijk Tutsi's gedomineerde Front Patriotique Rwandais (FPR) van Paul Kagame, dat tegen het regeringsleger van Habyarimana streed (1990).

Na de dood van president Habyarimana op 6 april 1994 kwam er in Rwanda een radicaler Hutu-bewind aan de macht. Deze nieuwe regering stond genocide toe op de Tutsi's en de gematigde Hutu's. Het FPR viel vanuit buurland Oeganda Rwanda binnen en in juli 1994 werd de hoofdstad Kigali ingenomen door het FPR. De extremistische Hutu-regering van Théodore Sindikubwabo werd verdreven en Paul Kagame, de bevelhebber van het FPR, installeerde Bizimungu als president van Rwanda. Kagame zelf werd vicepresident en minister van Defensie.

Tijdens het bewind van Bizimungu was Paul Kagame de werkelijke machthebber. Onder Bizimungu ging het geweld tussen de Hutu's en Tutsi's door. Bizimungu, de vicevoorzitter van het FPR, kwam uiteindelijk in conflict met Kagame. In maart 2000 werd hij afgezet en werd Kagame president van Rwanda. Nadat hij was afgezet richtte Bizimungu de Partij voor Democratie en Vernieuwing op. Hij keerde zich scherp tegen Kagame en diens bewind. De regering beschouwde de Partij voor Democratie en Vernieuwing als een radicale Hutu-partij. In 2002 werd de partij verboden en Bizimungu gearresteerd en onder huisarrest geplaatst. In 2004 werd hij tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd op 6 april 2007 vrijgelaten.