Bastilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pastila)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bastilla
Een opengesneden bastilla

Bastilla (ook bestilla, pastilla en pastila) is een arabo-andalusisch[1] Marokkaanse hartige gevulde taart, die wordt gemaakt van warqadeeg en verschillende vullingen kan hebben.

De benaming bastilla is afgeleid van het Spaanse woord 'pastilla', wat weer afgeleid is van het Latijnse woord 'pastillum'. De 'p' is veranderd naar een 'b' omdat de letter 'p' niet voorkomt in het Arabisch. Het gerecht is ontstaan in het Spaanse Andalusië, en is beïnvloed door zowel de Arabische als de Spaanse eetcultuur. Tegenwoordig vormt bastilla een vast onderdeel van de Marokkaanse keuken, en wordt het gezien als een kenmerkend gerecht in de keuken van Fez.

De buitenkant van de bastilla is omgeven door een dun deeglaagje, dat ook wel 'warqa' wordt genoemd. De benaming 'warqa' betekent 'blaadje' in het Arabisch, en verwijst naar het dunne deeglaagje, dat vergeleken kan worden met een dun blaadje. Warqadeeg is een deegsoort die nog dunner is dan filodeeg.

De bastilla's kunnen gevuld worden met allerlei verschillende vleessoorten en combinaties hiervan. De meest voorkomende vullingen zijn die van duif of kip met amandelen, en die met vis en zeevruchten. De bastilla wordt na het vullen afgebakken in de oven. Nadat de bastilla gebakken is, wordt deze besprenkeld met suikerpoeder en kaneel.

Bastilla is een feestelijk gerecht en wordt daarom vaak geserveerd voor gasten en op feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en geboortefeesten.