Patch Tuesday

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Patch Tuesday (Patchdinsdag in het Nederlands) is de tweede dinsdag van de maand, waarop Microsoft de maandelijkse beveiligingsupdates voor de Windowssystemen en andere Microsoft-producten uitgeeft, via Windows Update. Windows-updates werden voor het eerst geïntroduceerd op Windows 98, het eerste besturingssysteem dat door Windows Update werd ondersteund. In oktober 2003 werd de Patch Tuesday ingevoerd.[1] Patch Tuesday begint op 19:00 CEST of 18:00 CET (17:00 UTC) of soms een uur later. Een meer betrouwbare tijdsaanduiding is 10:00 AM te Redmond, dat wil zeggen 10:00 Pacific Standard Time (UTC-8) of 10:00 Pacific Daylight Time (UTC-7).

Soms bestaat er een buitengewone Patch Tuesday, 14 dagen na de reguliere Patch Tuesday. Ook zijn er updates die dagelijks (of vaker) openbaar gemaakt worden (bijvoorbeeld definities voor Windows Defender en Microsoft Security Essentials).

Automatische updates[bewerken]

Onervaren Windows-gebruikers weten vaak niets af van nieuwe updates, en installeren ze dus ook niet. Daarom werden "Automatische Updates" geïntroduceerd. Sinds Windows XP test de computer automatisch en periodiek of er updates beschikbaar zijn voor de computer. Op Windows Vista, in het programma van Windows Update, staat het vooraf ingesteld dat de computer iedere dag op updates controleert.

Adobe en Google[bewerken]

Sinds Windows 8 Adobe Flash Player heeft ingebouwd, heeft Adobe besloten om mee te gaan in het Patch Tuesday-systeem. Flash Player wordt sinds 2012 dus ook op deze dinsdag geüpdatet. Sinds januari 2013 is Google ook in dit systeem meegegaan, omdat Adobes Flash Player ook is ingebouwd in Google Chrome, welke dus ook deze updates moet ontvangen.

Zie ook[bewerken]