Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Pathologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pathologie per computer

Pathologie[1] of ziekteleer[1] is de studie van het ontstaan en het verloop van ziekten; als zodanig is het een onderdeel van de geneeskunde. De pathologie is in Nederland en verschillende andere landen een erkend medisch specialisme; een arts met deze specialisatie is een patholoog. De pathologie kan worden onderverdeeld in de etiologie, waarin de oorzaken van een pathologisch proces (ziekteproces) worden bestudeerd, en de nosologie: de indeling van ziektes.

De pathologie kent verschillende vakgebieden:

Daarnaast kan er een onderscheid gemaakt worden naargelang het deel van het menselijk lichaam waar het vakgebied zich mee bezighoudt. Zo kent men bijvoorbeeld de orale pathologie.

De term 'pathologie' wordt ook gebruikt in de medische diagnostiek, als synoniem van ziektebeeld: het geheel van specifieke ziekteverschijnselen (symptomen) bij een patiënt.

Benaderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Over de oorzaken van ziekte bestaan uiteenlopende opvattingen, in de loop der jaren hebben verschillende scholen hun zienswijze op het ontstaan van aandoeningen geformuleerd:

Somatogenie[bewerken | brontekst bewerken]

De aanhangers van de somatogenie stellen dat het gehele vraagstuk van gezondheid en aandoeningen. te herleiden is tot zich in het lichaam afspelende fysische en fysiologische processen. Enkel objectief vaststelbare aandoeningen. ("conditions") met een duidelijke objectieve oorzaak 'tellen', het zich ziek voelen ("illness") rekent deze school niet tot ziek zijn. conditions en illness kunnen dus niet los van elkaar staan: iemand kan zich ziek voelen zonder objectief gezien ziek te zijn, of iemand kan objectief gezien ziek zijn zonder zich daadwerkelijk ziek te voelen. Deze eerste school heeft dus geen aandacht voor de psychologie, dit in tegenstelling tot de tweede school: de psychogenie.

Psychogenie[bewerken | brontekst bewerken]

De psychogenie gelooft dat een aandoening. (mede) wordt veroorzaakt door psychologische en epigenetische oorzaken. Een belangrijk aanhanger van deze school was Freud, die stelde dat je ziek kunt worden door een persoonlijk probleem dat je naar het onderbewuste verdringt. De oorzaak kan in dat geval niet objectief worden vastgesteld.

Stress[bewerken | brontekst bewerken]

De derde benadering is die van de "stress": stress treedt op wanneer een individu niet kan omgaan met de prikkels die zijn omgeving,(epigenetia) op hem uitoefent; dit verlies van controle kan leiden tot een aandoening. Bij optredende stress kan sprake zijn van zowel achterliggende somatogenie als psychogenie: negatieve prikkels uit de omgeving gecombineerd met persoonlijke conditionerings problemen.

Sociogenie[bewerken | brontekst bewerken]

De vierde school is die van de sociogenie: deze denkrichting ziet maatschappelijke en culturele factoren als de belangrijkste of zelfs enige oorzaak van aandoeningen. (condition). Zij stelt bijvoorbeeld dat ziek zijn gedefinieerd kan worden als een afwijking van een door een bepaald verkeerde maatschappelijk systeem onrealistische aangeleerde en gestelde norm. Deze normen zullen in de tijd en in de verschillende sociale klassen en culturen anders zijn. Het is ook de sociogenie die bestudeert of er verbanden bestaan tussen gezondheid en armoede.

Hevigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de hevigheid waarin een gegeven aandoening zich manifesteert, zijn van belang: lichaamsbouw, geslacht, leeftijd, schade opgelopen tijdens het leven (zowel lichamelijke als psychische schade), levensstijl, leefomstandigheden. Drie laatstgenoemde factoren hangen direct samen met de sociale opvoedings conditonering van een persoon.

Polypathologie[bewerken | brontekst bewerken]

Men spreekt van polypathologie (“poly-”van het Griekse 'polus', veel, en pathologie) wanneer – vooral oudere – mensen afhankelijk zijn geworden van hulp, en – vaak ondraaglijk – lijden door diverse, onbehandelbare kwalen.[2] Polypathologie is na maligne aandoeningen de tweede belangrijkste reden waarom patiënten euthanasie vragen.[3]

Zie de categorie Pathology van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.