Patria FC Tongeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Patria FC Tongres)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patria Tongeren
Naam Koninklijke Patria FC
Tongeren
Opgericht 1916
Competitie Vierde Klasse (1968/69)
Thuis
Uit
Geldig voor 1968/69
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Patria FC Tongeren was een Belgische voetbalclub uit Tongeren. De club was bij de KBVB aangesloten met stamnummer 71. Patria Tongeren bestond van 1916 tot 1969, toen de club met Tongerse SV Cercle fusioneerde tot KSK Tongeren. Patria speelde in zijn geschiedenis als hoogste positie drie seizoenen in Tweede Klasse. De coördinaten geven de locatie aan van hun terrein, vóór de verhuizing naar het stadion "De Motten" (zie verder).

Geschiedenis[bewerken]

De club werd opgericht in 1916 als Patria FC Tongres en sloot een jaar later aan bij de UBSFA. In 1929 verscheen Patria voor het eerst in de nationale bevorderingsreeksen, toen de Derde Klasse. De club trof er stadsgenoot Cercle Sportif Tongrois aan. Vier seizoenen later slaagde de ploeg er al in zijn reeks te winnen, en promoveerde zo naar Tweede Klasse. Het verblijf daar is echter van korte duur. Patria eindigde twee maal net boven de degradatieplaatsen, maar werd het derde seizoen afgetekend laatste met slechts 8 punten uit 26 wedstrijden. Patria zakte terug naar Bevordering. Op 24 november 1948 werd de naam vervlaamst naar Patria FC Tongeren en in 1951 kreeg de club de koninklijke titel en ging Koninklijke Patria FC Tongeren heten.

In 1952 slaagde Patria er opnieuw in zijn reeks te winnen. De voetbalbond voerde na dat seizoen echter drastische competitiehervormingen door. Er werd een vierde nationaal niveau gecreëerd, dat de bevorderingsreeksen zou vormen. Het aantal reeksen en clubs in Tweede en Derde Klasse werd sterk gereduceerd. Ondanks zijn titel kon Patria Tongeren zo niet naar Tweede Klasse promoveren, maar bleef in Derde Klasse, dat nu weliswaar een niveau boven de bevorderingsreeksen lag. Patria kreeg opnieuw het gezelschap van stadsgenoot Tongerse SV Cercle, dat door de inkrimping uit Tweede was moeten degraderen. Drie seizoenen later werd Patria voorlaatste in zijn reeks en zakte weer naar Bevordering, nu de Vierde Klasse. In 1966 verliet Patria haar stadion (2016 in verval) ingeklemd tussen de sporwegdijk, de Jaminéstraat en de Beemdstraat en verhuisde naar het nieuwe stadsstadion “De Motten”.

Enkele jaren later kreeg Patria opnieuw het gezelschap van stadsgenoot Cercle, dat ook langzaamaan wegzakte. Beide clubs gingen uiteindelijk een fusie aan op 1 juli 1969. De nieuwe club heette KSK Tongeren en speelde verder met stamnummer 54 van Tongerse SV Cercle in Vierde Klasse. Het stamnummer 71 van Patria verdween definitief. De fusieclub zou de in korte tijd opnieuw uit het dal klimmen.