Patricia Steur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
10-02-2019
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: heel erg pov, uitgesproken lof en familiair alleen voornamen (aangemaakt door familielid) - verder geen enkele bron; moet zeer grondig gesnoeid worden en onderbouwd

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Het artikel bevat namelijk weinig tot geen interne links. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Patricia Steur
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Patricia Steur
Geboren 29 oktober 1948
Geboorteplaats Beverwijk
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief Sinds 1977
Bekend van portretfotografie
Website
Portaal:  Media

Patricia Maria Geraldine Steur (Beverwijk, 29 oktober 1948) is een Nederlandse fotografe die sinds 1977 actief is in Nederland en in het buitenland. Patricia is bekend geworden met haar portretfotografie van binnen- en buitenlandse artiesten en met het fotografisch vastleggen van inheemse volkeren en hun verdwijnende tatoeagecultuur.

Biografie[bewerken]

Het is de oude Voigtländer van haar vader die eind jaren zeventig haar idee van kunst maken radicaal verandert. Patricia Steur heeft talent voor tekenen en ziet ineens dat het met een fotocamera ook mogelijk is beeld vast te leggen. Wanneer zij in diezelfde periode haar paspoort verlengt en de ambtenaar haar vraagt naar haar beroep, zegt ze: fotograaf. Sindsdien heeft ze haar camera niet meer losgelaten.

Na een korte stageperiode bij een popfotograaf vestigt Patricia zich als zelfstandig fotograaf. Ze maakt portretten van pop- en rock- ’n-roll-sterren in concert of in de studio. Haar werk wordt gepubliceerd in de bekende muziekbladen waaronder muziekkrant Oor.  Ze reist steeds vaker naar het buitenland en schiet in New York een indrukwekkende serie zwartwitportretten van oude jazzmusici in rokerige jazzkelders.  

Van Patricia’s werk zijn tot nu toe tien boeken verschenen die één grote gemene deler hebben: de kracht en verborgen schoonheid vastleggen van mensen voor wie zij een passie heeft.

Boeken als leidraad voor loopbaan[bewerken]

Haar eerste boek The Rock Star Tattoo Encyclopedia (1982) is een tijdsbeeld van getatoeëerde rocksterren uit binnen- en buitenland. In deze periode groeit langzaam de collectie albumcovers van haar hand gestaag en daarmee haar bekendheid.

Rond 1990 volgt haar tweede boek De Laatste Ridders (1990). In haar serie over helden, fotografeert ze nu oorlogshelden die in en na de Tweede Wereldoorlog de Militaire Willemsorde hebben mogen ontvangen. De belangrijkste reden om dit boek te maken is uitdrukking geven aan haar waardering voor deze generatie mannen en vrouwen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor haar en volgende generaties.  

In 1999 maakt Patricia zwartwitportretten van bekende vijftigers die gepubliceerd worden in het boek Het leven is een speelbal van de tijd. Haar fotografie wordt lovend ontvangen en het boek krijgt in 2016 een vervolg met de titel Zeventigers van nu over twintig opmerkelijke Nederlands en Belgische zeventigers.

Haar passie voor het fotograferen van inheemse volkeren en hun tatoeages blijft groeien. Patricia reist naar de binnenlanden van onder meer Indonesië, de Filipijnen en Thailand. Wanneer zij, Gordon Toi Hatfield (Maori moko kunstenaar) leert kennen, wordt haar droom om een Maori clan te fotograferen werkelijkheid. Ze wordt uitgenodigd door Gordon Toi om zijn clan te ontmoeten in Nieuw Zeeland. Deze samenwerking levert vijf succesvolle tentoonstellingen op in Nederland, een levenslange vriendschap en het boek Dedicated by Blood (2002) dat gelanceerd wordt in november van dat jaar in het Scheepvaart (Maritiem) Museum te Amsterdam. De expositie trekt meer dan vijfentwintigduizend bezoekers.

Met haar foto’s in het boek Made in Holland (2004) over succesvolle immigranten in Nederland, onderstreept zij haar belangstelling voor krachtige mensen.

In 2005 wordt Patricia gevraagd haar favoriete portretten te selecteren voor een boek met de titel Selected Portraits. Bij het omslaan van de pagina’s zetten legendes als Stevie Ray Vaughan, Andy Warhol en Dennis Hopper de lezer aan tot reflectie. In dat jaar ontvangt ze ook de prestigieuze fotoprijs De grote Paul.

Haar liefde voor rock -’n-roll komt nog een keer tot uiting in een boek. Willy DeVille is de titel en verschijnt in 2008. Het is de levensgeschiedenis van deze legende in beeld. Patricia heeft hem vanaf 1981 tot aan zijn dood met regelmaat gefotografeerd.

Een verzameling van 100 portretten van krachtige vrouwen uit alle geledingen van de Nederlandse samenleving kan niet uitblijven. In 2010 ziet Dutch Beauty het licht. Het boek bevestigt haar eigen kracht waarmee ze – niet aflatend - haar droom werkelijkheid heeft laten worden.

Dan krijgt in 2011 de Maori moko traditie een onverwacht vervolg met het boek Thin Blue Line. Hierin portretteert Patricia de grote groep Molukkers en Indische-Nederlanders die zich laat tatoeëren in de Maori traditie. Tussen de Molukken en Sumatra (Indonesië) bestaat een dunne historische lijn die de volkeren met elkaar verbindt en dat wordt zichtbaar gemaakt in de moko.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Sinds 1987 exposeert Patricia haar foto’s. Dertig tentoonstellingen in binnen- en buitenland hebben inmiddels haar werk getoond. In 2009 in Los Angeles (L.A. Art Fair) en New York (Bridge Art Fair) en in 2010 op het beroemde Art Chicago. In 2011 reizen haar portretten opnieuw naar de L.A. Art Fair en daarna door naar New York. Eind 2018 exposeerde zij haar fotoserie over de Hawaiiaanse traditionele tatoeage in Wassenaar.

Drijfveren[bewerken]

Patricia is begaan met de aarde en alles wat leeft. Van mens tot boom tot insect. Zij groeide op in een mengbloedig gezin en bracht haar jonge jaren door in het buitenland. Van haar ouders die zelf de Tweede Wereldoorlog doorbrachten in Japanse concentratiekampen en de locaties waar zij opgroeide, leerde ze dat iedereen gelijk is en dat niet iedereen gelijke kansen krijgt. Die gelijkheid van de mens zit in de kracht en innerlijke schoonheid. Iedereen leeft met eenzelfde hart. Dat is precies wat zij door middel van haar fotografie zichtbaar maakt. Hoe triest het leven zich ook kan presenteren, een mens hoeft zijn waardigheid nooit te verliezen. Wanneer je Patricia vraagt waarom ze nooit trieste, confronterende  foto’s maakt om te laten zien hoe erg het leven kan zijn, zal ze je vertellen dat ze dat geen kunst vindt. “Ik zoek altijd naar de waardigheid, de schoonheid en de kracht. Die zijn menseigen. Dat vind ik pas kunst.”

Privé[bewerken]

Patricia trouwde in 1990 met E.H. Roelfzema (Erik Hazelhoff Roelfzema). Erik overleed In 2010.

Bibliografie[bewerken]

Boektitels Datum van

verschijnen

 Opmerkingen 
The Rock Star Tattoo Encyclopedia 1982
De laatste ridders 1990 met Leonoor Wagenaar
Het leven is een speelbal van de tijd 1999 met Rosemary de Boer
Dedicated by Blood 2002 met Gordon Toi Hatfield
Made in Holland 2004
Selected Portraits 2005
"Willy De Ville 2008
Dutch Beauty 2010
Thin Blue Line 2011
Zeventigers van nu 2016 met Rosemary de Boer


Externe links[bewerken]